Räim.

Foto: Shutterstock
Kalapüük
20. juuni 2021, 17:00

Kuhu minna | Räime püüdma!

Suvi käes, räim rannas – mis muud, kui võtame oma ridva ja seame sammud lähima kai suunas.

Räimepüük tõmbab niimoodi kaasa, et kisub ka tavaliselt märksa suuremaid kalu jahtiva paadunud spinningisti suunurgad ülespoole.

KUIDAS PÜÜDA? Suvel leiab räime paljudest, ilmselt isegi enamikest sadamatest. Parve leiad üles katse-eksituse meetodil ja otsida tasub enamasti n-ö väljastpoolt, suure mere servast, mitte sadama akvatooriumist. Tallinna tuntuim püügikoht on Linnahalli-tagune, aga katsetada võib ka näiteks Katariina kail.

Püük käib spetsiaalse, paari meetri pikkuse räimerakendusega, mille saab kinnitada oma pikema, 2,7‒3-meetrise spinningu liini otsa. Rakendus koosneb tamiili külge kinnitatud paarist-kolmest hõbedasest landikujulisest plekitükist ja lühikeste lipsude otsas olevast kuni 10 hõbedasest või kuldsest õngekonksust. Võib tunduda hämmastav, aga konkse söödastama ei pea – vähegi õige käsitsemise puhul haarab räim aplalt paljast konksu. Rakendusi saab igast kalastuspoest ja nende hind jääb 10 euro kanti.

Rakenduse otsa käib enamasti 20-grammine pliiraskus. Heitmise kaugus ei ole oluline – piisab, kui rakendus üle kai serva vette lasta. Esmalt lase tina põhja peale, seejärel keri see paarkümmend sentimeetrit ülespoole. Nutikas on kinnitada liin poolil oleva sälgu taha, nii pole vaja igal heitel uuesti sügavusega jändama hakata. Nüüd on sul käes püügisügavus, kus võib loota, et tina põhja kinni ei jää.

Püük käib imelihtsalt ja meenutab sikutipüüki. Tõsta rakendust 30 cm kuni 1 m liigutustega, lase alla vajuda ja tee väike paus. Peagi saab selgeks, kui pikk ja kui järsk tõste räimele meeldib. Kui räim on kohal, järgnevad võtud juba mõne tõste järel. Kui mõne minuti jooksul mitte midagi ei toimu, liigu mööda kai serva edasi ja proovi järgmisest kohast.

Iga võtu puhul pole vaja rakendust välja kerida – tee veel tõsteid ja keri välja siis, kui tunned, et kala on otsas rohkem. Hea võtu korral võivad kõigi kümne konksu otsas sillerdada hõbedased kalad ja kilod kogunevad ämbrisse kiiresti.

PANE TÄHELE! Sadamates vedeleb merepõhjas kõikvõimalikku risu, seetõttu tasub kaasa võtta mitu varurakendust ja kindlasti ka raskusi. Viitsimise korral võib rakenduse ümber teha nii, et raskus kinnitub rakenduse külge peenema tamiiliga – nii jääb põhja ainult tina, mitte kogu rakendus.

Kui soovid vähendada oma panust veekogude risustamisele pliiga, otsi poest alternatiivseid raskusi, näiteks looduslikust kivist või klaasist.

Võtt algab õhtul umbes kella kaheksast, enne seda pole mõtet kohale minna. Pealambiga saab edukalt püüda ka hilisõhtul. Varahommikul sööb räim samuti aplalt.