Matk
27. juuni 2021, 07:00

Mida tähendavad kirjad magamiskotil?

Tahad magamiskotti osta, aga sellele trükitud erinevad temperatuurid ajavad segadusse? Vaatame seda asja pisut lähemalt.

Kui soovid hästi välja puhata igasugustes tingimustes, pead kasutama õiget magamiskotti.

Magamiskoti teeb heaks või halvaks soojustus. Tegelikult muidugi ei ole ükski magamiskott hea või halb, küsimus on vaid selles, kas kasutad sobivat. Erinevad magamiskotid on mõeldud erinevatesse tingimustesse.

Magamiskott, nagu ka su riided, ei tooda soojust – seda teeb sinu enda keha. Riiete ja ka magamiskoti ülesanne on hoida seda soojust sinu keha lähedal.

Igale magamiskotile on märgitud nn piirtemperatuurid (ingl k limit), millest lähtuda koti valimisel. Inimesed tajuvad külma erinevalt – kui tunnistad endale, et oled külmavares, võta julgelt soojem magamiskott. Samuti on naised enamasti külmakartlikumad kui mehed. Kui magamiskotis hakkab palav, saad küljeluku lahti teha ja nii oma voodit ventileerida. Variant, et sul hakkab öösel külm, on juba halvem.

Piirtemperatuurid – mis need on?

Ülemine piir näitab temperatuuri, millega on magamiskott kasutatav nii, et keskmine mees saab magada üleliia higistamata. Siinkohal arvestatakse, et kapuuts pole pähe tõmmatud, lukk on lahti ja käed magamiskotist väljas.

Mugavuspiir – temperatuur, mille juures saab keskmine naisterahvas mugavalt magada.

Alumine piir – selle temperatuuri juures saab mees magada kaheksa tundi järjest.

Ekstreempiir – minimaalne temperatuur, mille juures jääb keskmine naisterahvas magamiskotis ellu.

Kehaehitus ja vanus määravad

Mida vanem sa oled, seda vastuvõtlikum oled külmale.

Kehaehitus loeb – rohkem keharasva tähendab suuremat külmataluvust. Kõhnemad matkahuvilised peaksid valima soojema magamiskoti.

Suurus loeb

Vali magamiskott, milles sul on ruumi – kui kott on tihkelt ümber keha, ei hoia see sooja.

Kui juba magamiskoti valimiseks läheb, arvesta ka seda, kas matkad autoga või jalgsi. Teisisõnu – kas kompaktsus on sulle oluline. Jalgsimatkajale on tähtis iga gramm, auto pagasnikus võib aga kaasa vedada mitu korda suuremat magamiskotti.

 Suled või sünteetika?

Suled on suurepärane looduslik isolatsioonimaterjal, kuid märjaks saades ei hoia need sooja. Uuemad sünteetilised isolatsioonimaterjalid toimivad ka niiskena ning võistlevad ka soojustusomadustelt julgelt sulgedega. Samas saab sulgedega magamiskotti kokku pressida väga väikeseks, sünteetikat jälle mitte.

Kiire abi külma vastu

Kui öösel järsku telgis külm hakkab, tõmba jalga villased, soovitatavalt meriinovillased sokid. Enamasti aitab see hommikuni vastu pidada.