Foto: Aldo Luud
Ilm
22. juuni 2021, 08:19

Tulla võib äikest, tuult ja rahet, kuid troopiline õhumass ei taandu (5)

Teisipäeva pärastlõunal ja õhtul sajab mitmel pool mandri Eestis äikesevihma. Äikesega võivad kaasneda tugevad sajuhood, tuuleiilid ja rahe.

22. ja 23. juunil püsib Eesti kohal troopiline õhumass. Õhutemperatuuri maksimumid tõusevad valdavalt 30–35 kraadini.

Metsade tuleohtlikkus suureneb väga ohtliku tasemeni.

Teisipäeval laieneb Skandinaavia kohal areneva madalrõhuala idaserv üle Läänemere. Õhumass on kuum, niiske ja ebastabiilne. Hoovihma ja äikesevõimalus suureneb 50–75 protsendini. Tuul puhub lõunakaarest ja on nõrk. Õhutemperatuur öösel 18..22, päeval 28..35 kraadi, rannikul kohati 25 kraadi.

Jaaniõhtul ja jaaniööl sajab kohati hoovihma, võib olla ka äikest. Suurem on vihmavõimalus Kesk- ja Ida-Eestis.

Kolmapäeval areneb üle Baltimaade ja Soome madalrõhuvööd. Öösel sajab hoovihma kohati, võib olla ka äikest. Päeval arenevad kuumas ja niiskes õhumassis võimsad rünksajupilved. Mitmel pool sajab hoovihma, on äikest ja kohati on sadu tugev. Hoovihma ja äikese tõenäosus läheneb 90 protsendile. Tuul on nõrk, äikeseajal tugevate puhangutega. Õhutemperatuur öösel 17..22, päeval 23..27 kraadi.

Foto: www.ilmateenistus.ee

Tallinna Kiirabi juhib tähelepanu, et praeguste erakordselt kuumade ilmadega tuleks olla päikesega väga ettevaatlik ja juua rohkesti vett.

  • Päeval õues töötades või liikudes tuleks leida vähemalt üks kord tunnis aega lasta kehal jahtuda – kas õues varjus või kunstkliimaga ruumis.

  • Riided peavad olema õhku läbilaskvad ja võimaldama higi aurustumist.

  • Õues olles on vajalik kerge peakate, et vältida päikesepistet.

  • Vett tuleb juua 2–2,5 liitrit päevas.

  • Vanematel inimesetel ja krooniliste haigustega inimestel tuleks kõik poes- ja turulkäigud teha enne keskpäeva. Muu osa päevast tuleks olla päikesest eemal – siseruumides või varjus.

  • Vanematel tuleb jälgida, et lapsed ei jääks autosse ootama, kuni nad omi asju ajavad – auto kuumeneb väga ruttu kriitiliselt soojaks.

  • Kui on plaanis seltskonnaga väljas aega veeta, tuleb eelnevalt kokku leppida kaine grupijuht, kes jälgiks, et ükski (alkoholi pruukinud) inimene ei jääks randa või mujale päikese kätte magama.

  • Esmaabi kuuma käes kannatavale inimesele on järgmine: toimetada ta jahedasse ruumi – konditsioneeritud hoone, kauplus või auto. Anda juua jahedat vett ja võtta ära liigsed riided. Lasta tal puhata. Vajadusel helistada nõu saamiseks Perearsti nõuandeliinile 1220. Kui inimesel tekivad teadvuse häired, tuleb kutsuda kiirabi.

  • Lemmikloomaomanikud peavad samuti kuumade ilmadega tähelepanelikud olema – looma ei tohi jätta autosse ja tuleb hoolitseda, et ta saaks piisavalt vett.