MIS JUHTUS? Sindi paisust päästetud hunt kadus vaatlejate silmist Ida-Virumaal 2019. aasta juunikuus. Üsna ruttu hakati hundi kadumises süüdistama jahimehi. Kütid on hundi haihtumist selgitanud muudel põhjustel, peamiselt sellega, et saatja tehnika vedas alt.

Foto: Kollaaž (Eesti Loomakaitse Selts, Aldo Luud)
Eesti uudised
5. juuli 2021, 05:50

Rahvasaadik Peeter Ernits süüdistab salaküttimises kohalikku jahiseltsi. Jahimehed eitavad süüd.

VIIMASED MÄRGID SINDI HUNDIST: kas surmahoop tuli püssimehelt? (3)

Sellal kui eestlased toibusid jaanipühade pidustustest tegi keskkonnaametnik Uno Luht viimaseid toiminguid nn Sindi hundi uurimises. Juuni lõpus see aegus ehk täitus kaks aastat hetkest, kui järelevaatajad hakkasid otsima vastust küsimusele, kas maailmakuulsaks saanud metsapeni salakütiti. „Kõige suuremaks küsimuseks jääb saatja. Looma võib teine loom ära süüa, aga saatja oleks pidanud ikkagi töötama,“ arutles Luht, kes usub, et rahvusloom langes Ida-Virumaa metsaservas küti saagiks.

Sindi hundi mahalaskmise versiooni poolt räägivad mitmed asjaolud. Ametlikus asjaajamises on aga vaja kinnitatud fakte. „Usume, et salaküttimine leidis aset, aga me ei suuda seda lihtsalt tõestada,“ selgitas keskkonnaameti peainspektor Uno Luht, kes vedas Sindi hundi otsingujälge. Viimased 23 aastat on Luht töötanud keskkonnaameti eluslooduse järelevalve osakonnas, nii et kogemusi tal jagub.

Edasi lugemiseks: