AUSTAME ALAMMÕÕTU. Saadame väiksed kalad vette tagasi.

Foto: IGOR NAEL
Kalapüük
14. juuli 2021, 17:49

Algab kohapüük Pärnu lahel

Harrastuslik kohapüük Pärnu lahel kogub aina suuremaid tuure ja et kalapüük kindlasti õnnestuks, peaksid kõik kalamehed kehtestatud reeglitest kinni pidama.

Iga kalamees peaks arvestama keeluaja, alammõõdu, koguselise piirangu ja püügikeelualaga.

Pärnu lahe kohavarude kaitseks ja suurendamiseks keelati mõned aastad tagasi kalateadlaste ettepanekul kohapüük meres mai keskpaigast juuli keskpaigani ning piirati mõrra- ja õngpüünistega püüki Pärnu lahel. Samuti tõsteti koha alammõõtu kahe sentimeetri võrra.

Kordame igaks juhuks üle, et keeluaeg kestab kuni 15. juulini (kaasa arvatud) ja seega võib lahele koha püüdma minna alles 16. juulil.

MIDA MEELES PIDADA? Kõik alamõõdulised kalad tuleb kohe konksu otsast vabastada ja tagasi vette lasta. Meres on koha alammõõt 46 cm, mida mõõdetakse ninamikust (suu suletud) kuni sabauime lõpuni. Väiksemaid kohasid ei tohi püüda.

Pärnu jõe suudmes asuvad kalapüügi keelualad, mis on mõlemal pool muuli ja muuli otstest 1 km ulatuses. Eelmisel aastal sattusid mõned kalastajad keelualale ja neid tuli sealt mujale suunata. Lisaks on keeluala kõrval aasta ringi ajutine keeluala, kus kalapüük on keelatud kuni 15. juulini.

PÜÜGIKEELUALAD. Pärnu jõe suudme aastaringne keeluala (triibuline) ja tähtajaline keeluala (ruuduline). Tähtajalises alas on kalapüük keelatud aasta algusest kuni 15. juulini. Neil keelualadel on lubatud ainult jääalune püük sikutiga.

Foto: Keskkonnaamet

GPS-i kasutajatel on kindlasti lihtsam orienteeruda. Samuti on EMI Kalanduse Teabekeskus loonud nutisõbraliku kaardirakenduse, milles on võimalik keelualasid kaardil näha ja määrata enda asukoht nende suhtes. Kaardirakenduse leiab Kalanduse Teabekeskuse kodulehelt.

Lisaksime veel, et kalu, millele on kehtestatud alammõõt, ei tohi veekogul ja selle rannas fileerida ega tükeldada. Kui teid tuleb kontrollima Keskkonnaameti inspektor, peab ta saama mõõta püütud kala pikkust. Fileeritud kala toob automaatselt kaasa karistuse.

Tänavusest aastast alates tuleb arvestada ka koguseliste piirangutega. Üks kalamees võib püügipäeva jooksul kotti panna ja koju viia 5 mõõdukoha. Üle limiidi püütud kalad tuleb kohe vette tagasi lasta.

JA VEEL. Nagu me oma reididel mõnikord näeme, kipuvad kalameestel vahel meelest minema ka esmased nõuded, nagu näiteks püügiõiguse tasu maksmine. Isikut tõendav dokument peab ka merel kindlasti kaasas olema. Paljud unustavad selle maha ning samuti pole soodustatud isikuil mõnikord kaasas pensionitunnistust või mõnd muud soodustust tõendavat dokumenti.