Säinas.

Foto: Shutterstock
Kalapüük
21. juuli 2021, 11:17

Kuhu minna | Merele – säinast püüdma!

Palavus tapab ning parmud ja sääsed söövad isukalt, sestap hoiame nende elupaikadest heaga eemale. Lähme merele!

Säinas on vihane võitleja ning juba kilone isend teeb sõitu rohkem kui kolm korda suurem haug. 

Palavusega ei pruugi haugipüügist head nahka saada ja ahven alles koguneb parve. Forelliniredele võssa ragistama ega isegi Emajõele koha püüdma me head lugejat kah ei saada – kahju on inimestest. Tänavused parmud on üleloomulike võimetega, neid on palju ja sisemaal pea igal pool. Teame kalameest, kes kinnitab, et üks suuremat sorti elukas olevat teda läbi gore-tex jope hammustanud. Eks need neid kalameeste jutte ole ka igasuguseid, aga ikkagi.

Seepärast tasub pöörata silmad mere poole. Säinast võib meil leida mandri läänerannikult ja saarte vetest. Kui tavaliselt kohtab teda madalates lahtedes, siis suure palavaga võib ta olla oma stammkohtadest sügavamale liikunud. Nagu haugki on enamikes kohtades teinud. Kes ikka viitsiks passida 26–27-kraadises seisvas vees.

Paadiga liikudes tasub silmad lahti hoida, sest säinaparve võib kalamees ka lihtsalt teraselt merd silmitsedes üles leida - käib hirmus lobistamine ja kaladel on seljauimed veest väljas. Kui püük toimub kahlates, siis võib vabalt uidata Saaremaal mõne panga serval ja merd jälgida – suurte säinaste parve näeb oskaja silm kindlasti ära. Ka sadamate kaiservadelt võib teinekord säinaid näha.

 KUIDAS PÜÜDA? Sadamas võib proovida püüki tavalise ussiõngega.

Kahlates ja paadist on kindlasti põnevam püüda spinninguga. Kui haugi- ja ahvenapüügi käigus on säinast trehvanud kõikvõimalike peibutiste otsa väikesest jigist kuni Saare Slaiderini, siis selle kala sihikindlal püügil tasub proovida väikseid pöörlevaid ja pisemat sorti, kuni 5 cm pikkuseid crankbait-voblereid. Püüdjad teavad öelda, et säinas eelistavat naturaalseid toone ärritavatele.

Väikse testiga ridvaga võib proovida leech’e, mis võivad osutuda päeva päästjaks, kui kala midagi muud ei taha. Sel juhul ei maksa lasta leech’i põhja, vaid kerida seda pauside ja väikeste tõmmetega keskvees ja pinna lähedal. Ka väikesed, kuni 5 cm pikkused võnklandid toovad tulemusi.

ELLUJÄÄMISÕPETUS. Palavate ilmade jätkudes kannab mõistlik kalamees vee peal kindlasti mütsi ja kasutab päikesekreemi või riietub keha katvatesse, hästi hingavatesse riietesse.

Mõistlik on regulaarselt juua ja kaasavõetava vee (veel parem – mineraalvee) kogusega mitte koonerdada.

Kui palavus hakkab hullult liiga tegema, tasub pea märjaks teha või kasta riidest müts vette ja siis pähe panna. Nii saab tükiks ajaks abi.

 MIDA SÄINAST TEHA? Säinast on hirmus luine kala, aga soolatult väga maitsev.

Eriti hea tuleb sellest äkis – võimalik, et paremini enam ei saagi.