TÄNUKIRJADEGA. EKS Vabatahtliku Kalakaitse välijuhid Rait Kikkamägi, Janek Harik, endine kalakaitse juht Jüri Nurk, minister Tõnis Mölder, välijuhid Alar Venne, Oliver Meindok ja Kasmar Tunder.

 

Foto: Tanel Ader
Mitmesugust
25. juuli 2021, 07:00

Tublid kalakaitsjad said ministrilt tänukirjad (5)

Keskkonnaminister Tõnis Mölder tunnustas tublide vabatahtlike kalakaitsjate tehtud tööd ja lubas sügisel ka ise patrullima tulla.

28. juunil andis keskkonnaminister Tõnis Mölder Põlula kalakasvanduses üle tänukirjad Eesti Kalastajate Seltsi Vabatahtlike Kalakaitsjate pikaajalisele juhile Jüri Nurgale ning välijuhtidele nende panuse eest Eesti kalavarude kaitsel.

Ühtlasi tutvustas RMK Põlula kalakasvanduse juhataja Kunnar Klaas lõhe taastootmisprotsessi, räägiti kalavarude kaitsest ja nende taastootmisest.

Põlula kalakasvandusse olid kohale tulnud kalakaitse endine juht Jüri Nurk, välijuhid, ajakirjanikud ja muud huvilised. Keskkonnaminister veetis kalakaitsjatega ühise laua ääres tunnikese, mille jooksul sai lähemat aimu nende põnevast tööst ja suurematest röövpüügi juhtumitest, kus vabatahtlikud on aidanud süüdlasi tabada. Minister tundis suurt huvi ka lõhevalvurite abistamise vastu.

PÕLULAS. Huvilised tutvumas kalakasvatusega.

Foto: Tanel Ader

Ühtlasi lasi minister Mölder lendu lubaduse, et proovib sügisel ka ise lõhevalvuri ametit. Lisaks räägiti pikalt paisude teemal, käsitledes nii Linnamäe kui Kunda vaidlusaluseid paisutusi, mis takistavad kudeva kala rännet ja mille pärast lõhevalvurid südant valutavad.

Eesti Kalastajate Seltsi Vabatahtlik Kalakaitse on 2014. sündinud kodanikualgatus, mille eesmärk on takistada röövpüüki, eelkõige lõhede rände ja kude õnnestumiseks. Röövpüüdjatele on uimased ja väsinud kudekalad lihtne saak. Lõhemari on sügisel aga kõrgelt hinnatud delikatess, mis võib maksta kuni 60 eurot/kg. Seepärast kohtab sügiseti Eesti lõhejõgedel palju huvilisi, kelle huviks ei ole alati ainult jalutamine ja lõhekude kui vaatemängu pildistamine.

Tänaseks on Vabatahtlikust Kalakaitsest kasvanud Eesti üks suurimaid loodushoidlike eesmärkidega kodanikuliikumisi, mis hõlmab endas umbes 400 inimest. Kalakaitse tegevus on levinud üle Eesti, Kuressaarest Võruni. Aasta-aastalt on kalakaitse ja loodushoid eestlastele üha rohkem südameasi ning kalastajad mõistavad, et meie keskkonna tulevik on meie enda kätes. Kalakaitsjad on loodushoidliku mõtteviisi rakendamise paremaid näiteid.

TUNNUSTUS. Minister annab üle tänukirja kalakaitsjate legendaarsele eksjuhile Jüri Nurgale.

Foto: Tanel Ader

Soovid samuti kalakaitsjaks saada?

Vabatahtlike Kalakaitsjatega saab liituda aadressil kalastajateselts.ee.