Foto: Igor Nael
Kalapüük
21. august 2021, 16:00

Lähme ahvenale!

Augustis-septembris koonduvad va triibulised parvedesse ja algab ablas võtt.

Kui paati pole, sobivad püügiks kaid, sadamasillad, ujumispurded ning kohati saab püüda ka kaldalt.

KUHU MINNA? Lääneranniku ja saarte paljudes sadamates on ahven kohal ning edukas püük käib juba mõnda aega. Ent enne kui ahvenajahile tormata, tasub selgeks teha, kas sihtkohas üldse püüda tohib. Näiteks väga hea püügikohana tuntud Rohuküla sadamas on kalastamine juba aastaid keelatud, „tänu“ meie kolleegidele, kes ei viitsinud enda järelt prügi koristada.

KUIDAS PÜÜDA? Kui ahven otse sadamakai all võtab, saab püüda ka tavalise ussiõngega. Erilist kunsti siin pole, konks ei pea olema ulmeväike ega kork väga kerge. Sõnnikuuss on enamasti kõige rohkem mokkamööda ja kui võtt kehv, võib proovida ka krevetti. Püüda võib ka tonkaga.

Märksa rohkem püügimõnu pakub mikrojigitamine, maksimaalselt 5-grammiste tinapeade ja väikeste, kuni 2,4-tolliste silikoonlantidega. Tundub, et meres tahab ahven pigem kalasabaga lutte ning sirpsabad on rohkem mageda vee teema. Kasuks tuleb, kui silikoonlant on söödav, siis ei sülita kala seda silmapikselt välja.

Mida enam sügise poole, seda paremini toimivad lillakad toonid, ent kaasas peaks kindlasti olema ka erinevaid rohelisi, oranže ja punakaid toone.

PÜÜK PIKA RIDVAGA. Mitmeski kohas ei viska peene mikrojigi-varustusega kerget lanti nii kaugele, kui oleks vaja. Siin tasub kasutada pikemaid, isegi kuni kolmemeetriseid spetsiaalseid ritvu. Enamasti leiab neid tuntud tootjate valikuist kui dropshot’i-vibasid.

Rakendusena saabki kasutada juba mainitud dropshot’i, ent ka Carolina rakendust või sellist, kus kolmikpöörla küljes ripub all raskus, üles tuleb pealiin ja keskele on seotud 1‒1,5-meetrine lips. 20-grammise raskuse viskab sellise ridvaga ikka üsna kaugele.

Mõnes sadamas, näiteks kohati Virtsus, nõuab kivine põhi ohtralt rakendusi endale. Sel juhul võib proovida ka klassikalisi pöörlevaid ja väikseid voblereid, üritades viia need võimalikult põhja ligi. Mõnel juhul tuleb siis landi ette kinnitada väike lisaraskus, mida leiab samuti kalastuspoodidest.

Kivi kotti!