TURVALINE KATSE. Kahlamispükstes kalamees ronib kaldale, olles püüdnud eelnevalt ennast kõikvõimalikul moel „uputada“. Katset julgestasid merepäästjad nii vees kui kaldal.

Foto: Margo Pajuste
Mitmesugust
25. august 2021, 16:00

Juhtkiri | Guns don’t kill*

Suve algul teatas Eesti Päevaleht, et tänavu olla kahlamispükste tõttu uppunud juba kaks kalameest.

Tõde on see, et neil kahel kalamehel olid jalas kahlamispüksid. Päästeamet tunnistab, et tegelikult ei ole kalameeste uppumise põhjus teada ja oletatakse, et „tõenäoliselt aitasid (kahlamispüksid – toim) halbade asjaolude kokkulangemisel kaasa õnnetuse juhtumisele“.

Käesolevast ajakirjast saate lugeda, kuidas kalagiidide koolitusel katsetati erinevaid olukordi, millesse kahlamispükse kandev kalamees võib sattuda. Tulemused kinnitasid paraku aastate eest ajakirja Kalastaja tehtud katsete järeldusi: füüsiliselt tervel kahlamispükse kandval kalamehel ei ole probleemi vees kukkudes ennast taas jalgadele saada.

Kahlamispükse kandvate kalameestega juhtunud õnnetuste põhjuseid tuleb otsida mujalt kui pükste a priori ohtlikkusest, tunnistavad eravestluses ka merepäästjad. Alkohol, kõrge iga, terviserike – need võivad olla tõenäolisemad eeldused. Merepäästjail ei tule muide meelde mitte ühtki juhtumit, kui uppunud oleks ridvaga kalamees, need on olnud siiski võrgumehed. Päästeametil selle kohta küll ametlikku statistikat pole.

Järeldus saab olla ikkagi vaid üks: vetel peame olema maksimaalselt ettevaatlikud ja rakendama enne püüdma minekut kõiki turvaabinõusid.

* relvad ei tapa - ing. k.