Foto: Joanna Joa
Loomad
10. september 2021, 15:18

GALERII | Loomakaitsjad päästsid Eesti ühest suurimast puurikanalast hukkamisest 176 halvas seisus lindu (6)

Loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad päästis reede hommikul ühest Eesti suurimast puurikanalast 176 kana, keda vastasel juhul oleks ees oodanud hukkamine. Puurikanala elutingimused ei vasta kanade loomuomastele vajadustele, sest linnul on vaid umbes A4 jagu liikumisruumi. Kanad viidi uutesse kodudesse, kus nende eest hoolitsetakse ning kus nad saavad elada vabalt ning heades tingimustes. 

Puuridest päästetud kanad olid halvas seisus. 15 kana tuli viivitamatult veterinaari juurde viia. Paljudel kanadel puudusid suled ja kehal olid märgatavad vigastused kitsa puuri traadist seinte vastu hõõrdumisest. Päästeaktsioonil osalenud loomaarstid hindasid, et lindude olukord on alla arvestust, kommenteerides, et selline ei tohiks ükski terve lind välja näha.

Paljudel kanadel oli näha ka nokkimisjälgi ja vigastusi, mis on puuris peetavate kanade puhul ruumikitsikuse tõttu tekkiv probleem. Linnud nägid esimest korda päikesevalgust, kuna kinnistes munatootmise puurikanalates puudub neil võimalus õues käia. Kanad olid määratud sügisel hukkamisele, kuid Nähtamatud Loomad sekkus ja leidis lindudele uued kodud.

Kantar Emori kevadise avaliku arvamuse uuringu põhjal ei toeta 75% Eesti elanikest munatootmises kanade puuris pidamist. Õrrekanade, vabalt peetavate kanade ja mahekanade munade müüginumbrid Eesti jaesektoris on viimaste aastatega kasvanud mitmekordselt. Nähtamatud Loomad kutsub üles teiste riikide eeskujul toetama kanade vabalt pidamist ja loobuma igandlikust kitsaste traatpuuride süsteemist.

„Tänane päästeaktsioon puurikanalast näitas veelkord puuris pidamise julma mõju neile tundlikele lindudele. Nad vajavad meie kaitset ja on oluline, et läheksime üle kõrgema heaoluga puurivabale süsteemile. Lindude halb seisukord puurikanalas on paljudele Eesti elanikele olnud motivatsiooniks eelistada vabalt peetavate kanade mune,“ kommenteeris Nähtamatute Loomade kanade heaolukampaania juht Mari-Liis Jaik.

Nähtamatud Loomad jätkab koostööd toidusektori firmade, loomakasvatajate ja tarbijatega, et kasvatada loomade heaolu toiduainetööstuse loomafarmides, näiteks põrsaste tuimastuseta sabade lõikamise lõpetamise osas.

Nähtamatud Loomad on Eesti loomakaitseorganisatsioon, mis tegutseb loomade heaolu eest tööstuslikus loomakasvatuses. Kõige enam on Nähtamatute Loomade tegevus puudutanud kanade heaolu ning karusloomafarmide keelustamist. Organisatsioon pälvis president Kersti Kaljulaidilt Aasta Vabaühenduse tiitli.