Kasulik
17. oktoober 2021, 06:00

Nutiloodus | Eestis loodud liikumisäpp FitSphere loodab eestlased liikuma panna (1)

Nutirakendus asub mängulisel moel lahendama vähese füüsilise aktiivsuse probleemi.

Äpi tööpõhimõte seisneb liikujate premeerimises koostööpartnerite välja pandud auhindadega.

FitSphere’i mobiilirakendus seab eesmärgiks vähendada ühiskonnas leviva istuva eluviisi negatiivset mõju tervisele. Äpiga liitujad saavad tehtud sammude eest punkte, mida on võimalik vahetada koostööpartnerite pakutud auhindade või erinevate soodustuste vastu.

Selle loo kirjutamise hetkel on saadaval näiteks juukse- ja näohooldused ilusalongis 30% soodsamalt, 20% soodustus matka- ja suusavarustuse rendile Kõrvemaal, tasuta massaaž jm. Osaleda saab võistlustel, kus auhindadeks paar jooksutosse, tervisetooteid, rõivaid, restoranide pakkumisi jms.

Foto: FitSphere

„Tahame ulatada abikäe peamiselt neile, kes ei ole tänaseks suutnud aktiivset eluviisi omandada,“ ütleb üks FitSphere’i asutajaid Kristo Sõerd. „Vähene liikumine on üks peamisi põhjusi, miks 39% maailma täiskasvanutest on ülekaalulised. Tahame motiveerida inimesi tegema kõige esimesi samme positiivse liikumisharjumise suunas, kuna need on ühtlasi kõige kriitilisemad ja sageli ka raskemad sammud.“

Kuueliikmelise meeskonnaga on liitunud ka kaua tippspordi ja terviseedendamisega tegelenud Ott Kiivikas. Tema sõnab, et vähese liikumise põhjus on motivatsioonipuudus: „Motivatsioon on mis tahes tasemel harrastajale suurim takistus. Keerulisim osa on tugitooli ja ukselingi vahel ehk esimese sammu tegemine.“

Foto: FitSphere

FitSphere’i alged tekkisid eelmise aasta suvel, kui asutajad arutlesid, miks ei võiks liikumine olla tavainimesele mõnel moel premeeritud. Mõte meeldis meestele nii, et nad asusid pidama plaani, kuidas visiooni ellu viia. 2021. aasta veebruaris lõid nad käed tarkvaraarendusfirmaga MobiLab, kes näeb vaeva, et muuta asutajate mõtted reaalsuseks.

FitSphere liikumisäpp on nüüd saadaval Google Play’s ja App Store’is. Asutajatel on plaanis laieneda 2022. aastal edasi Skandinaaviasse.