LÕHEMARI LUMEL. Siin on tegutsenud röövpüüdja. Pilt vabatahtliku kalakaitse algusaegadest.

Foto: Erakogu
Kasulik
16. oktoober 2021, 16:00

Algab lõheliste kuderahu (2)

Kudevate lõheliste ja uue kalapõlvkonna kaitseks kehtib lõhejõgedel oktoobri keskpaigast kuni detsembri alguseni püügirahu.

 

Lõhe ja meriforelli püük jõgedes on Eestis keelatud 1. septembrist 30. novembrini.

Sel ajal on enamikel lõhejõgedel igasugune kalapüük täielikult keelatud. Erandina on lubatud osal jõgedest kalastada spinningu ja lendõngega kalastuskaardi alusel. Millistele jõgedele kalastuskaarte antakse, vaata järgnevast tabelist.

Täielik kuderahu aeg algab 20. oktoobril ja kestab 30. novembrini. Kuid ka sel perioodil kehtib siiski kaks leevendust – kalastuskaardi alusel on ka täieliku kuderahu ajal lubatud ühel püüdjal ühes ööpäevas Narva või Jägala jõel püüda kaks lõhelist.

Kahe kala piirang lõheliste jõgedel kalastuskaardiga püüdjale kehtib tegelikult aasta ringi. See tähendab, et üks püüdja tohib ööpäevas püüda kas kaks lõhet või kaks meriforelli või ühe lõhe ja ühe meriforelli.

Oluline on seegi, et kalastuskaart kehtib alati vaid sellel veekogul, mille nimetus on kalastuskaardile kantud ning lunastatud kalastuskaardiga käib kaasas püügiaruande esitamise kohustus.

Spinningu või lendõngega püüdja peab arvestama, et landi või kunstpeibutise küljes kasutatavatel konksudel ei tohi konksu teraviku ja sääre vaheline kaugus ületada 12 mm.

Kesk-Eesti forellijõgedel on kalapüük keelatud 1. septembrist 31. jaanuarini.

Kõigi kalapüügieeskirja piirangute lõpukuupäev on piirangu kehtimise viimane päev – see tähendab, et sel ajal piirang veel kehtib.

Pärnu jõestikus on aga lõhe ja meriforelli püük keelatud aasta ringi.

PIIRANGUD JÕGEDE KAUPA. Enne püüdma minekut veendu, et seda tohib teha.

Foto: Joosep Raide

KEELUAJA LÕHE LÄHEB KALLIKS MAKSMA. Lõheliste püük keeluajal või keelatud viisil toob kaasa rahatrahvi kuni 1200 eurot. Lisaks trahvile tuleb röövpüüdjal hüvitada keskkonnale tekitatud kahju. Keskkonnakahju hüvitis võib kujuneda trahvisummast hoopis krõbedamaks kulutuseks.

Keeluajal, keelatud kohas või alamõõdulise kala püük on niivõrd tõsised rikkumised, et nende eest on kahjutasu viiekordne ehk lõhel 480 ja forellil 150 eurot isendi eest.

Kui püük toimub eriti ohtlikul ja kalavarusid kahjustaval viisil, näiteks elektri, mürgi või lõhkeainega, on hind kümnekordne ehk ühe lõhe eest 960 ja meriforelli eest 300 eurot.

Lõheliste heale käekäigule saab kaasa aidata igaüks. Märgates kahtlast tegutsemist jõgede ääres, tuleks sellest teada anda riigiinfo telefonil 1247.