Kasulik
17. oktoober 2021, 16:00

Piiriveekogule saab nüüd registreerida veebis või SMSi teel

Tänavu suvel muutus piiriveekogule registreerimise kord, mis vähemalt algusaegadel tõi endaga kaasa väikese segaduse.

Nüüd saab end Narva jõele, Peipsi ja Lämmijärvele minnes registreerida kas veebis aadressil piiriveekogu.ee või SMS-iga.

Üsna loogiline, et segadusse sattusid eeskätt vanemad kalamehed ja näiteks Piirissaare elanikud, kel ei pruugi olla nutitelefoni ega arvuti kasutamise ega isegi mitte SMS-i saatmise oskust.

Näiteks Piirissaare elanikud, kes üritasid kordonisse helistada, sattusid esialgu automaatvastajale. PPA-st teatati siis, et helistaja peab keele valikuks vajutama nr 2. See on „teatamine sündmusest“ ja sel juhul ühendatakse helistaja kordoni juhtimispunktiga. Peab tunnistama, et sellise asja peale ise ei tuleks, et kui tahad ennast järvele minekuks registreerida, siis see on „teatamine sündmusest“.

ASJAD LOKSUVAD PAIKA. Tänaseks näib esialgne segadus lõppenud olevat ning vähemalt Mehikoorma ja Varnja kordoni saab helistades kenasti kätte, ilma igasuguse automaatvastajata – kontrollisime ise järele.

Mehikoorma kordonist öeldakse meile, et kõik soovijad on oodatud kordonisse, kus neile näidatakse, kuidas luua piiriveekogu.ee kasutajakontot ja seda rakendust kasutada. Ka SMS-i saatmise õpetavad lahked piirivalvurid inimestele vajadusel selgeks ja neid võimalusi olla kasutatud päris palju.

Piirivalvurite kinnitusel polegi neile kordonisse enam helistatud eesmärgiga end järvele minekuks registreerida, järelikult on inimesed veebis ja SMS-i teel asjaajamise vaikselt omaks võtnud.

Lõpp hea, kõik hea.

PIIRIVEEKOGU.EE. Ausalt öeldes ei hiilga see veebileht kasutajasõbralikkuse ja funktsionaalsusega.

Foto: Kuvatõmmis

 Loe lisaks

Politsei- ja piirivalveamet andis juuli lõpus teada järgmist.

NB! 30. juulist muutub telefoninumber, millele lühisõnumi saates saab registreerida piiriveekogule mineku ja tuleku.

Uus number on (+372) 5700 0001.

Piiriveekogule minnes tuleb saata sellele numbril SMS-i tekst „Algus“ või „A“ ning piiriveekogult tagasi tulles tekst „Lopp“ või „L“.

Või kasuta iseteenindust www.piiriveekogu.ee, kuhu esimest korda sisenedes tuleb luua endale kasutajakonto, misjärel saab lehele edaspidi sisse logides mugavalt teatada piiriveekogule minekust ja tagasitulekust.

Ka kohaliku kordoni numbrile helistajat teavitab edaspidi automaatvastaja võimalusest piiriveekogule registreeruda iseteeninduses või SMS-i teel.

Kui inimene ei leia siiski võimalust iseteeninduse kasutamiseks, registreerib tema piiriveekogule mineku ja tuleku kõne käigus piirivalvur, nagu see toimus ka varem.

Piiriveekogule minek on reguleeritud riigipiiri seadusega, mis ütleb, et veesõiduki või muu transpordivahendiga Narva jõele, Narva veehoidlale, Lämmi- ja Pihkva järvele minek ning sealt tagasitulek tuleb registreerida. Samuti tuleb registreerida veesõiduki ja muu transpordivahendiga Peipsi järvele minek kaugemale kui üks kilomeeter kaldast.