Foto: Martin Ahven
Ilm
6. november 2021, 11:02

ILM ON HEITLIK: lähipäevil on oodata nii äikest, lörtsi kui ka külma. Sünoptik: autodele tasub talverehvid alla panna! (26)

Riikliku ilmateenistuse sünoptik Kairo Kiitsak tõdeb, et lähipäevade ilm saab olema heitlik: laupäeval liiguvad Eesti poole äikesepilved, tuues endaga kaasa jõulisi tuuleiile ja rahehooge. Pühapäeval kostitab ilmataat meid aga juba lörtsiga, oodata on libedaid teeolusid. Kolmapäeval on juba oodata ka esimest lund!

Laupäeval kandub üle Eesti madalrõhulohk ühes vihma- ja rahehoogude ning jõuliste tuuleiilidega. „Laupäeva hommikul oli Viljandimaa lõunaosas juba äikest rünksajupilvedes. Merelt saabuvad uued sajupilved, mis liiguvad aegamisi ida-kagusuunas,“ teatas Kiitsak ühismeedias.

Temperatuurid on laupäeval nii õhus kui teepindadel plusspoolel. Õhtu poole sajuhood ja pilved hõrenevad ja temperatuur langeb. Öö vastu pühapäeva on selgem ja õhk jahtub 0 kraadi lähedale, mõned teelõigud võivad aga varahommikul napilt miinuspoolel olla ja libedaga üllatada. 

Pühapäeva päeval läheneb Skandinaaviast juba uus aktiivne madalrõhkkond, tõstab tuule tugevaks ja toob tiheda saju, enamasti sajab vihma, sekka võib tulla ka lörtsi. Ilm on kõle, õhutemperatuur on valdavalt alla +5 kraadi, saartel ja õhtu poole ka mandri lõunaosas tõuseb +7…+10 kraadini.

Esmaspäeva öösel liigub madalrõhkkond üle Eesti. Eesti põhjapoolset osa katab külmem põhjaserv ja sadu tuleb alla nii vihma kui lörtsina, õhutemperatuur kõigub 0 kraadi piirimail. Lõuna-Eesti aga jääb soojemasse ja vesisemasse lõunatiiba. Hommik tuleb eemalduva madalrõhkkonna järel juba põhjakaare tuule ja jaheduse sissetungiga. Päeval sajab vihma ja sekka võib ka valgemaid helbeid tulla. Õhutemperatuur püsib napilt plusspoolel, kuid õhtu poole soosivad hõrenevad pilved ja nõrgenev tuul temperatuuri langust alla 0 kraadi. Märjad teepinnad külmuvad ja muutuvad libedaks.
Järgneva selgema ööga jahtub õhk sisemaal –5 kraadi lähedale. Libeduseoht püsib!

Teisipäeva päev on mandril veel jahe, õhutemperatuur tõuseb vaid 0 kraadi lähedale. Saartele ja õhtul ka läänerannikule läheneb merelt soojem õhumass, selle eel sajab õhtul Lääne-Eestis vihma, mandril ka lörtsi, õhutemperatuur tõuseb kuni +5 kraadini.

Kolmapäeva öösel on mandril teeolud talvised. Üle Eesti laieneb madalrõhkkond ühes sajuga, mis saartel tuleb alla vihmana, mandril (tõenäoliselt Kesk-Eestist alates) aga algul lume ja lörtsina. Lääne poolt alates läheb sadu küll järk-järgult üle vihmaks, aga ajutiselt tuleb libedusega arvestada. Hommikupoolikul võib veel Eesti idatiivas lörtsine kiht ja libeduseoht püsida, suurem osa Eestist on aga juba turvaliselt vesine ja plusskraadidega.

„Tasub autodele talverehvid alla ära panna. Neid külmasid tuleb tõenäoliselt veel lähinädalatel,“ nendib Kiitsak.