VÕITLUS TOIDU PÄRAST: Vormsi saarel on metssead saanud tõelise pahareti kuulsuse, kuna lõhuvad põllulappe, millel muidu kosuksid veised.

Foto: Kollaaž (OÜ Vormsi MT / Facebook, Priit Simson / Ekspress Meedia, Ilmar Saabas / Ekspress Meedia)
Loomad
11. november 2021, 11:10

VIDEO | PÕLD KUI SÕJATANNER: Vormsi veisekasvatajad peavad karjamaal visa võitlust näljaste metssigadega (1)

Veisekasvatajate Gert ja Ege Kanarbiku plaan tundus olevat igatpidi kasulik: tehes korda vanad põllumaad, saavad sõralised söödud ja ka talvine toidupoolis varutud. Põldude igipõlistele peremeestele metssigadele polnud muutused aga mokkamööda ning pahaselt tõngusid nad kärssadega maa tagasi oma algupärasesse vormi.

„Paljud põllud on metssigade poolt kahjustatud: auk augus kinni,“ kirjeldab Gert Kanarbik eluolusid Vormi saarel, kus ta 200pealise veisekarjaga toimetab. Nii ei tule väga kõne alla, et põldudel võiks tehnikaga toimetada, see lihtsalt lõhuks kallist vara. Kuid pererahvas ei lasknud end sellest heidutada ning muutis umbes viiekümnehektarilise põllu karja- ja rohumaaks. Vormsi saarel pole vanad põllud juba aastakümneid pidevat hoolt saanud. Niidetud-hooldatud maalapil hakkavad metssigade sigadused aga paremini silma ning on veisekasvatajate tegemistele ehk hoogugi juurde andnud.

Edasi lugemiseks: