KENA SAAK. Agressiivne põrin võib ka suure ja passiivse ahvena elule äratada.

Foto: Shutterstock
Kalapüük
24. november 2021, 17:00

Kapriissele ahvenale paku VIB-lanti

Ehkki sügis on ahvenale talveks rasvakogumise aeg, võib esineda päevi, mil tema võtma saamisega on paras tegu. Tead küll, et kala peab all olema, sest eile ja üleeile ju võttis – aga su peibutis jääb puutumata. Sel juhul tasub proovida nn VIB-lanti.

Idanaabrite eeskujul vahel ka tsikadaks kutsutava VIB-landi ainulaadselt tihe mäng meenutab Pärnu kirvest.

Mõlemad hakkavad tõstel tegema kiiret „põrinat“ ja vabal langemisel lauglevad põhja suure või väiksema amplituudiga. Paljudel VIBidel on seljal mitu kinnitusava ja landi mäng sõltub sellest, millisesse auku kinnitad liini.

Kasutada saab neid tavapärase kerge ahvenapüügivarustusega, vaid mikrojigi ei sobi, sest enamasti kaaluvad VIBid rohkem kui mikrojigimiseks mõeldud ridva test ette näeb. Lihtsam on lant õigesti käima saada nööri kasutades, pehme tamiiliga võib see koguni võimatuks osutuda.

PROOVI ERINEVAT MÄNGU. Püügi käigus tuleb katsetada, kui agressiivset mängu ahven täna eelistab – igal juhul on tal röövkalana raske seda ignoreerida. Esmalt lase lant põhja kukkuda, siis tõmba ta järsu liigutusega „käima“. Proovi kiiremat ja aeglasemat kerimist, pause ja jõnksutamist ridvaga. Vahel annab signaali rünnakuks hoopis kukkuv lant.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99