Foto: Karin Jaanus
Loomad
18. november 2021, 14:17

Eesti loomakaitse selts valis aasta loomasõbralikumaks teoks riigikogu otsuse keelustada karusloomafarmid (1)

Eesti loomakaitse selts (ELS) valis 21. aastat järjest kõige loomasõbralikuma ja -vaenulikuma teo. 2021. aasta loomasõbralik tegu on riigikogu otsus keelustada karusloomafarmid. Loomavaenulik tegu on koerale nööri kiviga kaela ümber panemine ja jõkke viskamine.

2020. aasta suvel algatas 23 riigikogu saadikut looma- ja looduskaitseseaduste muutmise eelnõu, et keelustada Eestis loomade pidamine, nende aretamine ja paljundamine karusnaha tootmise eesmärgil. Oktoobris läbis eelnõu riigikogus esimese lugemise ning mais teise lugemise. 2. juunil sündis ajalooline otsus. Riigikogu võttis 55 poolthäälega vastu eelnõu, mis näeb ette, et 2026. aasta 1. jaanuarist on Eestis keelatud loomade pidamine üksnes või peamiselt karusnaha tootmise eesmärgil. President kuulutas seaduse välja 10. juunil. 

ELS andis neljapäeval üle 2021. aasta loomasõbralikuma teo tunnustuse riigikogu esimehele Jüri Ratasele. „Tänu riigikogule sai lõpuks teoks loomasõprade unistus, mille nimel on erinevad loomakaitse organisatsioonid töötanud peaaegu kakskümmend aastat. See otsus lõpetab äärmiselt julma ja mittevajaliku tööstuse tegutsemise Eestis. Oleme jõudnud aega, kus saame ja oskame elada ka nii, et me ei tee sellega kahju loomadele,“ kommenteeris ELSi juhatuse liige Geit Karurahu.

Foto: Erik Peinar

Loomasõbralik tegu kogus 57% koguhäältest. Teise koha (31%) pälvis Aruküla Waldorfkooli lapsed, kes päästsid klassieksursiooni käigus Rohuküla sadamast paarinädalased kassipojad. Klass oli teel Vormsi saarele, kui märgati kahte kassipoega autode all kükitamas. Üks kassipoeg oli väga kehvas seisus ja haige – ta värises aina ja oli tunda, et tal on palavik. Noored koos klassijuhatajaga võtsid kassikesed enda hoole alla, seniks kuni järgmisel päeval CatsHelp MTÜ toimetas nad veterinaari hoole alla.

„Koolilaste hoolivus loomade vastu on kindlasti tunnustamist väärt. Noorena õpitud hoolimine loomade vastu kannab vilja terve elu,“ sõnas ELSi turundus- ja kommunikatsioonijuht Agnes Blank. Briti sõdruid, kes aitasid tabada ilutulestiku tõttu põgenenud nälginud koera, said koguhäältest 12%.

Loomavaenulik teo valisid 56% koguhääletajatest. Julmustegu võttis aset Keilas, kus seeniorist taksikoerale pandi nöör kiviga kaela ümber ning visati jõkke. Koera surnukeha leidis kanuutaja, kes pöördus õudse leiuga Loomapäästegrupi poole. „Ei kujuta tõesti ette, et keegi on selliseks julmuseks valmis, mis iganes põhjusel. Eestis on mitmeid loomakaitseorganisatsioone, kelle poole pöörduda, kui ei saa oma lemmikuga enam hakkama. Selline tegu on andestamatu,“ sõnas Blank.

Eesti loomakaitse selts on 2000. aasta kevadest tegutsev loomasõpru ühendav mittetulundusühing, mille missiooniks on abivajavate loomade heaolu tagamine ja parandamine ning loomade väärkohtlemise ennetamine. Missiooni viiakse ellu loomade otsese abistamise, avalikkuse teavitamise, inimeste koolitamise ning õigusloomes osalemise ja loomakaitsealase järelevalve teel.