Vahel laseb pikk ja kuiv sügis metsamehel rahus tööd teha nii, et pole vaja suurt külma oodata.

Foto: Aivar Kullamaa
Mets
18. detsember 2021, 16:00

Metsaomaniku aastaring | Talv on raietööde aeg, aga sooja ilma kiuste seda ka ei maksa teha

Kui metsaomanik soovib rahvakeeli väljendudes „metsa teha“, ongi selleks õige aeg talviste külmadega.

Nüüd tuleb hinnata nii metsa kui rahakoti seisu ja otsustada, sest raiumiseks kõige paslikum aeg jõuab kohe kätte.

Metsaomaniku talvistest tegemistest annab ülevaate Erki Sok, kes on Võrumaal metsaomanik ning kelle igapäevase töö üks osa on ka teiste metsaomanike nõustamine.

Tema jutust selgub, et olgu milline aastaaeg tahes, metsaomaniku üks ülesanne on ikka umbes korra kuus oma valdused läbi jalutada, märgata metsas toimunud muutusi ja avastada nii vahepeal tekkida võivaid kahjustusi. Näiteks on koprad kuivenduskraavile uue tammi ehitanud, üraskid kusagile kolde tekitanud, ulukid puid kahjustanud jmt. Kõigest sellest võimalikult varakult teada saades saab vajalikud tegevused kiiresti käsile võtta – likvideerida kopratammi, tuua metsast välja üraskikahjustustega puud või rääkida kohalike jahimeestega, et põtrade või kitsede arvukuse piiramiseks korraldatakse üks jahipäev.

Uuri, kas inventeerimisandmed ikka kehtivad

Enam kui veerand sajandit tegutsenud Võrumaa Metsaühistu juhataja Erki Sok märgib, et viimastel kuudel on hoogsaks muutunud metsamajandamiskavade ehk metsa inventeerimise tellimine. Ilmselt hakkab paljudes metsades täituma kümne aasta taguste kavade kehtivusaeg.

Edasi lugemiseks: