Artur Nilson

Foto: Erakogu
Mets
21. detsember 2021, 06:00

Kroonika | Eesti metsakorralduse vaimuvara hoidja Artur Nilson tähistas 90 aasta juubelit

Eesti Maaülikooli emeriitprofessor, Eesti metsakorralduse valdkonna edendaja Artur Nilson sai 19. septembril 90aastaseks.

Artur Nilson õppis Tartu Riiklikus Ülikoolis/Eesti Põllumajanduse Akadeemias metsandust aastail 1950–1955, mille tunnustuseks oli metsamajanduse inseneri kiitusega diplom.

Pärast mõneaastast töötamist metsanduse majanduse praktikas suundus Artur Nilson teadlaseteele algul Zooloogia ja Botaanika Instituudis ning seejärel Füüsika ja Astronoomia Instituudis, kus ta 1967. aastal kaitses bioloogiakandidaadi teaduskraadi. 1968 kutsuti Artur Nilson Eesti Põllumajanduse Akadeemiasse, uuendamaks metsakorralduse valdkonna õpet ja teadustegevust.

Eesti metsakorralduse valdkonna edendamisel ja metsamajandajate harimisel on Artur Nilson olnud erakordselt edukas. Nilsonit kui teadlast iseloomustab erakordne mõtteerksus ja interdistsiplinaarsus ning ta on püüdnud hoiduda nii käibetõdede aksiomaatikast kui ka teadusbürokraatia sehkendustest.

Mitmed Artur Nilsoni mõttetöö aastakümnetetagused tulemused olid omal ajal üsna šokeerivad, tekitades nii metsamajanduse praktikuis kui ka paljude kolleegide hulgas hämmingut ja kohati vastuseisugi. Olgu siinkohal mainitud uudne lähenemine raiete projekteerimisele, metsanduslike normatiivide pidevuse ja diskreetsuse konfliktile või ka metsade kasvukäigu muutumisele. Nüüdseks on need tulemused laialt aktsepteeritud. Nii näiteks on Artur Nilsoni originaalne lähenemine puistu piirtiheduse modelleerimisele leidnud tunnustust verivärskes Springer Nature monograafias „Sustaining Forest Ecosystems“. Samas on defineeritud puistu hõredust tähendav uus metsanduslik termin Nilson’s Sparsity.

Artur Nilsonil on piisavalt põhjust rahuloluks oma suurepäraste ja sisukate teadussaavutuste üle, kuid hingelt teadlasena jätkab ta siiani oma tõeotsinguid ning ärgitab nooremaid kolleege kaasa mõtlema ja ideid arendama. Artur Nilson on endiselt matemaatikausku ja loodab, et praegu käimasolevates metsapoliitilises vaidlustes jätkub ühiskonnal arukust tugineda metsa andmetele ja arvutustele.

Ikka Arturile tervist soovides,

õpilased