PÄEVA SUURIM. Viiekilone jõudis paati ja päästis päeva. Kala nokas ripub ainus lant, mida haugid tol päeval himustasid - 29 cm pikkune Abu Garcia Svartzonker.

Foto: Margo Pajuste
Kalapüük
25. detsember 2021, 16:00

Tõestatud: suur haug haarab suurt kummilanti

Külmal ajal võib teadlik püüdja tabada vabast veest spinninguga oma Elu Haugi. Head nõu jagab meie eelmise aasta rekordkala konkursil suurima haugi (12,6 kilo) preemia võitnud Rainer Mahl.

Suurte silikoonlantidega püügi õppepäev pakkus ülevoolavaid emotsioone ja tõeliselt suuri kalu.

KUS PÜÜDA? Nn suure haugi kohad täpsemalt hoitakse kiivalt saladuses, ent veidigi veebi kammides või kalameestega rääkides saab potentsiaalsed püügikohad kenasti kaardistatud. Peamiselt on aastate vältel võimsaid kalu saadud ikkagi Emajõe vesikonnast ja Lõuna-Eesti järvedest. Kui on kuulda, et kuskilt koll püütud, tasub proovida, kindlasti polnud see ainuke. Eriti kiiduväärt, kui püüdja pärast kaalumist-pildistamist kala kenasti tagasi laseb.

MILLEGA PÜÜDA? Rainer eelistab suurt haugi püüda suurte kummilantidega. „Suure“ all mõtleme siin alates 20 cm.

Loogika on lihtne – sageli ei vaevu suur kala ennast väikese saagi pärast liigutama, suuremast saab aga tükiks ajaks kõhu täis ehk rohkem külmal ajal vajalikku energiat. Jah, ka kilo-pooleteisene haug haarab isegi 30 cm pikkust lanti, kuid tõenäosus saada sellega koll võtma on suurem kui tavaliselt kasutatavate 10–15 cm pikkuste lantide puhul.

Rainer kasutab erinevaid Abu Garcia, Eastfieldi, Strike Pro, Islure jt tootjate lante pikkusega alates 20 cm. Suurimad silikoonid on 29 cm pikkused. Selliste peibutiste kaal jääb 100 grammi ligi ja seepärast vajab selline püük vastupidavat komplekti.

Edasi lugemiseks: