Aleksei Turovski

Foto: Aivar Kullamaa
Loomad
27. detsember 2021, 16:00

Aleksei Turovski: „Vabalt elavate loomade seas laisku ja lolle ei ole, sest need süüakse väga-väga kiiresti ära.“

Tunnistage üles – te olete korduvalt mõelnud, kes Eesti vetes elavatest kaladest on kõige majesteetlikum, kõige nutikam, kõige laisem, kõige seksikam. Võib-olla olete suveräänse liidri tuvastamisega koguni hätta jäänud. Ei mingit paanikat, me leiame Aleksei Turovskiga neile põletavatele küsimustele kohe vastused. „Kalad ei pane seda pahaks – nii palju kui ma neid tunnen,“ muigab Turovski, muuhulgas ka värske raamatu „Minu kallid kalad“ autor. Ahjaa, mainitud saavad ka kõige maitsvamad kalad.

„Minu silmis kõige seksikam kala – välimuselt – on tõugjas. Fantastiliselt kaunis kala, tal on just nimelt sellised voolujoonelised kehavormid ja üliseksikad kiired liigutused. Tõugjas ujub pidevalt, ta on sööstja, suur kiskja, olgugi et karpkalaline.

Mitteseksikaid kalu pole muidugi olemaski. Kui mõni karpkala või eriti latikas parajasti toitub – nad on ju bentofaagid enamasti, eks ole, põhjaelustiku sööjad – käib tema musi sisse ja välja, sisse ja välja, ja see on väga ilmekas.

Värvide ja käitumise poolest äärmiselt seksikas on loomulikult isane ogalik, kuid ega seksikuselt pole midagi viga ka näiteks kohal.

Kõik sõltub muidugi sellest, mis kellelegi seksikas tundub. Kui mõnele pakub seksikuse osas huvi näiteks sumomaadleja, siis merivarblane on väga seksikas –tugevast mehisest süldist tehtud suur mägi.

Kui me räägime lihtsalt ilusatest kaladest, siis harjus on imekaunis kala. Tema seljauim on kunstiteos, looduse šedööver!“

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99