Talipüük.

Foto: Igor Ixa Nael
Kalapüük
29. detsember 2021, 06:00

Juhtkiri | Miks meie riik meid ei usalda? (3)

Paljudel veekogudel on jääkate juba 20-30 sentimeetrit paks, ent nende jääle minek on ikka veel ametlikult keelatud.

Pakane saabus tänavu vara. Nende ridade kirjutamise aegu on lubatud minna Peipsi jääle jalgsi kolme maakonna piires, lisaks veel mõned järved. Kalamees, kes tahab minna oma õue all olevale lombile, ei tohi seda teha, ehkki teab, et jääd on seal juba ehk üle 20 sentimeetrigi.

Meie hinnangul liigume me nõnda liigse riikliku reguleerituse suunas. Ka üksikisikul peab säilima vabadus ja loomulikult ka vastutus oma tegude eest.

Lauskeelamise asemel võiks riik nõuda näiteks päästevesti või ujuva kombinesooni kohustuslikku kasutamist teatud aja jooksul, näiteks praeguse jääle mineku keelu asemel. Kogenud kalamees reeglina teab, kuidas jääl käituda, kus on ohtlik ja ta kasutab ka turvavarustust.

UPDATE. Nende ridade avaldamise ajaks on Peipsile minek taas keelatud. Põhjuseks kahe kalamehe uppumine, kes sõitsid oma ATVga hommikuhämaras otse lahvandusse.

Tunneme kaasa meie seast lahkunud kolleegide peredele. Loodame, et hobkaaslased leiavad siit motivatsiooni, et minna edaspidi jääle AINULT ujuvkombega seljas.