Foto: Heiki Valner
Loomad
7. jaanuar 2022, 16:02

KURB LÕPP: külmal talveööl hulkuva koera kaisus maganud metskits suri (28)

Loomakaitsja ja -päästja Heiki Valner jagas oma blogis imetabast lugu kodust põgenenud koera ja metskitse sõprusest. Kuigi koera jaoks lõppes lugu õnnelikult ja ta jõudis koju tagasi, ei jäänud paari teine pool – metskits – kahjuks elama.

Valner kahtlustab, et metskits oli juba enne haige . „Kontrollida, mis temaga juhtus, ei saa – võibolla oli põhjuseks vale toit, võibolla mürgistus. Igal juhul selge on see, et kits käitus loomuvastaselt, midagi pidi tal ajus sassis olema, kui loomulik alalhoiuinstinkt niimoodi kadus,“ ütles ta Delfile.

Metskits sisenes kõigepealt kohaliku elaniku aeda Viljandimaal, kust sealse koeraga võeti ette ühine reis teise aeda, mis asus kilomeetrite kaugusel. Valneri sõnul oli lootust, et kuna seal samas põllul elutses metskitsekari, leiab kitseke siiski omad üles ja ühineb nendega.

Valner jagas aasta lõpus toredat tõsilugu metskitse ja koera seiklustest. „Ma ei lisa kohamäärust ega isikuid, sest metsloomade aitamine võib tugevat peavalu kaasa tuua. See võib metsikule elukale maksta lausa elu ja seetõttu on targem teinekord vait olla,“ kirjutas ta.

„Mida mõtleksite kui näeksite oma koduaeda sisenemas võõrast lambakoera koos metskitsega? Mida arvaksite sellisest sõprusest ja vaatepildist, kus looduslikud vaenlased ühtäkki semutsevad, öökülmas teineteise kaisus rahumeeli magavad ja sooja jagavad?“

Valneri sõnul võib selline muinasjutuline sõprus toimida, sest imesid juhtub just loomariigis päris tihti. Koer, kes ligi kuu aega tagasi ära jooksis, on nüüdseks kodus tagasi.

„Kitseke ilmselgelt igatseb veidi teistmoodi sõbrakest taga, aga Loomapäästegrupp on nõu ja jõuga nii metsaasukale kui hoolivale pererahvale toeks. Kas koer ja metskitseke olid kõik see aeg koos? Vaevalt, aga nii on vähemalt paganama tore mõelda,“ nentis Valner.