KALAGIIDI ARGIPÄEV. Jarko teeb ameeriklastega Kuremaa järvel talipüüki.

Foto: Erakogu
Kalakoht
18. jaanuar 2022, 06:00

Kalagiid Jarko Jaadla 7 talvist lemmikpüügikohta: seame sammud Vooremaale

Jõgevamaa järved köidavad kalamehi hea ligipääsu ja võimalusega nii kirbutamiseks, sikuti- kui ka unnapüügiks.

Et lugeja mõistaks, miks valisin välja just need seitse veekogu, pean ära rääkima ka väikese eelloo.

Viisteist aastat tagasi oli minu üheks eluunistuseks saada tööle Endla looduskaitsealale loodusvahiks. Kuna aga Riiklik Looduskaitsekeskus lõpetas tegevuse, pidin oma unistust natuke ümber seadma ning loodusvahi asemel sai minust Jõgevamaa keskkonnakaitseinspektor kalanduse valdkonnas.

See ametikoht andis õiguse liigelda mootorsõidukitega ka seal, kus teistele inimestele kehtisid piirangud. Jalgsi, kanuu või sõudepaadiga polekski jõudnud kõiki maakonna äärealasid üle vaadata. Kuid kalamees tunneb ikka kalamehe ära ja lisaks püügiõiguste kontrollimisele käis töö juurde alati ka sõbralik kalamehejutt. Harvad ei olnud juhused, mil olime mõne õnneliku kalamehe suure saagi tunnistajateks.

Maakonda risti ja põiki läbi käies sündis ka mõte siia kaunisse ja kalarikkasse piirkonda talukoht soetada. Nõnda ka läks. Vooremaa on piirkond, kus saab end võrdlemisi kenasti loodusandidest ära elatada. Ühtlasi kujutab see endast head paika aastaringseks kalaturismiga tegelemiseks, sest jõgesid ja järvesid jagub. Logistiliselt asub ala Tallinnast piisavalt kaugel, kuid samas üsna Eesti keskel. Nõnda saigi pärast inspektoriameti maha panemist kasutada oma kogutud märkmeid ja teadmisi siinsetest veekogudest uues võtmes.

Edasi lugemiseks: