Metskurvits

Foto: Shutterstock
Loomad
20. jaanuar 2022, 06:00

Eesti 2022. aasta lind – metskurvits

Eesti ornitoloogide mullustel suvepäevadel Hallistes otsustati omistada 2022. aasta linnu au üsna tuntud metskurvitsale, keda aga on haudelinnuna jäänud järjest vähemaks.

Eesti ornitoloogide mullustel suvepäevadel Hallistes otsustati omistada 2022. aasta linnu au üsna tuntud metskurvitsale, keda aga on haudelinnuna jäänud järjest hõredamaks. Viimase paarikümne aastaga on selle kurvitsaliigi meil pesitsev asurkond kahanenud vähemalt kolmandiku võrra ning oli viimaste aastate arvukushinnangute kohaselt 20 000 ja 40 000 pesitseja vahel. Kuna metskurvitsa isalind pesakonna hooldamises ei osale, ei saa me rääkida haudepaaridest.

Metskurvits on peidulise loomuga ja teda on raske loendada, kuna peamiselt üksikult tegutsevad kurvitsad taluvad tihedas taimestikus varjul olles inimese möödumist isegi kümmekonna meetri kauguselt ilma lendu tõusmata.

Meie tänavuseks aasta linnuks valitud liik on ajapikku, kliima soojenemise tõttu, muutumas üha rohkem tõepoolest läbi-aasta-linnuks nagu tema pisem sugulane mudaneppki. Metskurvitsa talvituspaik on siiski mõneti kuivem, n-ö parasmärg tihedama rohukulu ja madala võsaga paik tuultest varjatud metsahäilul, kus õhuke lumekiht kaitseb pinnast külmumast. Viimaste talvede alguse „taktika“, et pakane saabub alles esimese lumesaju järel ja külm hõivab metsa aegamisi, on soodne nii metssigadele kui ka metskurvitsatele. Viimaseid ongi üksikult kohatud metsanotsude elupaikades, kus läheduses pole jahimeeste loodud söödakohti.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99