PEIPSI. 1989. aastal enam nii suuri saake ei paistnud nagu varasemail aastail.

Foto: Igor Ixa Nael
Kalapüük
22. jaanuar 2022, 06:00

Veterankalamees Viktor Katenevi päevikud 1989: haugid, forellid ja kõva latikasaak Emajõest

Aastast 1989 meenuvad Viktor Katenevile varakevadel püütud kena haugisaak Tänassilma jõest, esimesed meriforellid põhjarannikult ja tutvus Emajõe latikatega.

2. JAANUAR, PEIPSI JÄRV. Aasta esimene kalaretk. Viljandist startisime kahe autoga, mina olin Laansoo Üloga. Kaks meest istus veel samasse autosse. Jääle läksime Ranna alt, läksime kuni 4 km kaldast. Mul käis üks haug sikuti kallal, kuid pääses lahti, ahvenaid oli iga augu all, kuid väikesevõitu, neid püüdsin 33 tükki. Ülo püüdis ühe haugi 1,7 kg ja 30 ahvenat, üks tema kaaslane samuti haugi 2,2 kg ja 7 kg ahvenaid.

5. JAANUAR, PEIPSI JÄRV. Tulin oma autoga, kolm sõpra kaasas. Kallaste alt läksime jääle. Mina ja Laansoo Ülo olime tõukekelkudega, teised jala. Liikusime Kodavere kanti 6 km peale. Ahvenat tuli palju, igast august 20–30 tk. Panin ahvenad esialgu kilekotti, kui auk sai „tühjaks“, lugesin kalad üle, kaalusin ja lasin enamiku tagasi. Ilm oli sula, kõik ahvenad olid elusad, rõõmsalt liputasid sabaga ja kadusid sügavikku. Kuigi püüdsin triibusid 191 tk ja kokku 15,1 kg, siis koju tõin ainult 26 ahvenat – 4,6 kg. Ülejäänud kalad said vaadata maailma pealpool veepinda ja võrrelda seda veealusega, tõenäoliselt tundus pealpoolne neile põrguna. Muru Mati ja Vambola käisid kuni 4 km kaldast ja püüdsid kahe peale vaid kuus ahvenat. Ülol oli 60 triibulist (sorteerimata).

Edasi lugemiseks: