Virmalised 25.01 Salmistu rannas

Foto: Keit Paju
Ilm ja loodus
25. jaanuar 2022, 18:22

GALERII | Üle Eesti sai imetleda virmalisi (4)

Sünoptik Kairo Kiitsak teatas teisipäeval ühismeedias, et õhtul peaks Eestis nägema virmalisi. Nii ka juhtus: põhjarannikul oli virmalisi silmagagi näha, kuid Lõuna-Eestis tuli appi võtta kaamera.

Kiitsaku sõnul sai virmalisi Rootsis juba kella 18 paiku näha ning peagi ulatusid need Eesti kohale.

„Kas näeb punktis A, punktis B, punktis C? Kui taevas on selge, siis tõenäoliselt näeb, kui vaatemäng algab. Virmalised on põhjakaares. Kes pole harjunud neid vaatama, siis selle silm ei pruugi neid kohe tuvastada. Eriti kui tegemist on õrna kaarega. Kaameraga saab need kohe purki. Linnas sees õrnu virmalisi naljalt palja silmaga ei tuvastagi, sest valgusreostus on niivõrd suur,“ selgitas ta.

Virmalised tekivad, kui atmosfääri aatomeid ergastatakse päikesetuule osakeste poolt. Ergastuse tulemusel kiirgub valguskvant, mida inimesed näevad virmalistena. Maa magnetpooluste asetsemise tõttu suurtel laiustel on ka virmalised jälgitavad keskmiselt 60-kraadisel või kõrgemal laiusel.

Kuidas virmalisi näha?

Virmaliste vaatlemisele pühendatud lehekülg virmalised.ee kirjutab, et selleks, et virmalisi taevas ikka näha, peaksid täidetud olema teatud tingimused.

Esiteks – silmad peavad olema pimedaga harjunud, kuna virmalised on nõrk valgus, seega, kui silmad on pimedusega kohandunud, on suurem tõenäosus, et sa neid taevas tähele paned. Üks pilk heleda ekraaniga nutitelefonile ja jälle ei näe midagi.

Teiseks – virmaliste leidmiseks või nende vaatlemiseks sobiva koha tuvastamiseks tuleks pöörata pilk põhjasuunda. Öises taevas aitab põhja üles leida põhjanael.

Seega on virmaliste nägemiseks parim valgusreostuseta koht, kust näeb vabalt põhjasuunda. Tihti on Eestis virmalised nähtavad madalal horisondil, mistõttu nende vaatlemine on eelistatud kohas, kust näeb horisondile, ehk mere või järve ääres, kõrgendikul või mäenõlval.