Lumetorm.

Foto: Irina Mägi
Eesti uudised
29. jaanuar 2022, 23:19

TORMIBLOGI | Tugev tuul ja lumesadu muutis laupäeval liiklusolud keeruliseks. Lennujaama töö oli häiritud ja tuhanded majapidamised jäid elektrita (23)

Sõidutingimused liikluses muutusid laupäeva õhtupoolikul tugeva saju ja tuisu tõttu väga halvaks.

Pääste ja politsei said laupäeva õhtul mõne tunni jooksul üle Eesti mitmeid teateid keerulistes teeoludes lumme kinni jäänud sõidukitest. Kõikide nende olukordade lahendamisega tegeleti, kuid pääste ja politsei palusid laupäeva õhtul ja öösel erakordselt halbade teeolude tõttu autosõitu mitte ette võtta.

Häirekeskusele tuli laupäeva õhtul mõne tunni jooksul üle Eesti mitmeid teateid lumme kinni jäänud sõidukitest. Kella 21.20 ajal sai häirekeskus teate, et Pärnu-Rakvere-Sõmeru maanteel Tapa vallas on teel lumme kinni jäänud esialgsetel andmetel 7-8 sõidukit, kuid viimane info on, et kinni jäänud sõidukeid on umbes 30. Kohapeale on reageerinud nii politsei kui ka pääste.

Pärnu-Rakvere-Sõmeru maanteel said kinni jäänud sõidukid kella 23.10 ajal liikuma ja autosid oli seal kinni jäänud kokku umbes 60. Rasketehnikat Tapa sõjaväelinnakust seal abistamiseks siiski vaja ei läinud.

Veidi peale kella 20 teatati häirekeskusele, et Tallinna-Narva maantee 133. kilomeetril Viru-Nigula vallas jäid teel lumme kinni 2-3 autot, politseipatrull reageeris sinna appi, kuid inimesed said sõidukid enne patrulli kohale jõudmist kõrvalise abiga välja.

Harjumaalt Sausti külast tuli teade, et lumes on kinni 11 autot. Kell 22.30 teatati, et Raplamaal Kernu-Kohila teel on teel lumes kinni 10 sõidukit. Sarnaseid teateid on tulnud üle Eesti. Lisaks on teateid teelt välja sõitnud autodest, kuid õnneks inimesed viga ei ole saanud. Näiteks Kose vallast tuli kella 21.50 ajal teade, et auto sõitis teelt välja ja sõidukiga inimesed enam lumest välja ei saa, kuid auto kütus on lõppemas. 

PPA Ida prefektuuri operatiivjuht Eerik Purgeli sõnul ei ole praegu mõistlik üldse autoga sõitma minna. „Ärge minge praegu liiklusesse. Nii suured kui ka väikesed teed on lund täis sadanud ja väga raskesti läbitavad. Kõik reageerivad ressursid tegelevad kinni jäänud sõidukite aitamisega nii kiiresti kui võimalik, kuid palume kõigil, kel oli plaanis veel täna õhtul või öösel sõit ette võtta, see ära jätta,“ ütles operatiivjuht.

Facebooki on üles laetud video Tallinn-Tartu maanteel valitsevast olukorrast.

Transpordiamet kehtestas laupäeval õhtul kella kümnest kogu Eestis riigimaanteedel rasketest ilmaoludest tingitud erilise hoolderežiimi ning kutsus liiklejaid üles äärmisele ettevaatusele.

Riigimaanteede teeolud olid tuisu tõttu rasked. Fikseeriti tuulepuhangud kuni 20 m/s ning lumesadu oli tihe. Lund lisandus prognooside kohaselt juurde kuni 25 cm. Rasketest ilmaoludest tingitud eriline hoolderežiim tähendab, et teehooldajatel kulub hooldetöödeks rohkem aega kui tavaoludes.

Transpordiamet soovitas halbade ilmaolude tõttu maanteedel liiklemist vältida. Kui sõitu hilisemaks ajastada pole võimalik, siis tuleb sõidukijuhil olla äärmiselt ettevaatlik ja valida teeoludele vastav sõidustiil. Lubatud suurim sõidukiirus ei ole liiklejatele kohustuslik. Tuisusel maanteel liigeldes tuleb hoida ohutut pikivahet ning vältida möödasõite.

 Tee- ja sõiduolusid saab jälgida portaalist Tarktee.ee.

 

Tallinna Lennujaama kodulehel oli info, et tormi tõttu on vähemasti neli lendu suunatud mujale või tühistatud.

Samuti on häiritud rongiliiklus, kuna Elron teatab mitme läänesuuna reisirongi hilinemisest. 0594 Paldiski-Tallinn ja 0587 Tallinn-Paldiski rongid väljuvad hiljem, kuid täpne hilinemise ulatus ei ole hetkel teada. 

Rakenduse TarkTee kaart näitab, et saartel ja Lääne-Eestis on mitmes kohas puud teedele langenud.

Inimesed jagavad sotsiaalmeedias fotosid küünlavalgel tuisuse akna ees istumisest.

„Maksin üüratu elektriarve küll ära, aga nüüd istun ikka pimeduses. Varsti võib vist külm hakata,“ kirjutab Õhtulehe lugeja.

Elektrilevi kodulehe andmeil oli laupäeva õhtul enne südaööd ligi 15 000 majapidamist elektrita.

Sünoptik Kairo Kiitsak jagas sotsiaalmeedias, et kell 18 mõõdeti Osmussaarel tuulepuhanguks 28,5 m/s.

Lund muudkui tuiskab ja tuiskab.

Sünoptik Kairo Kiitsak jagab sotsiaalmeedias selgitusi ja videopilti.