Foto: Tiina Kõrtsini
Ilm
6. veebruar 2022, 09:00

VIHM JA LÖRTS: transpordiamet hoiatab keeruliste ilmaolude ja libeduse eest (26)

Täna varahommikul on riigi põhi- ja tugimaanteed soolamärjad või sõidujälgede vahel soolalumesegused, kõrvalmaanteed on lumised. Oodata on vihma- ja lörtsisadu.

Transpordiamet teatab, et ilmaprognoosi kohaselt on päeval pilves ilm. Lääne-Eestist liigub vihma- ja lörtsisadu üle maa itta. Mandril läheb sadu üle lumeks ja hakkab tuiskama. Tuul tugevneb puhanguti kuni 18 m/s. Õhutemperatuur on päeva jooksul plusspoolel. Teetemperatuur kõigub nulli lähedal.

Teedel on libeduse oht! See on kõige suurem sildadel, viaduktidel, metsavahelistel teelõikudel, ristmike kiirendus- ja aeglustusradadel, bussipeatuste läheduses ja raudteeülesõitudel.

Liiklejatel tuleks varuda kannatust ja valida õige sõidukiirus ning -stiil. Lubatud suurim sõidukiirus ei ole liiklejatele kohustuslik, õige sõidukiirus võib ilmaoludest lähtuvalt olla lubatud sõidukiirusest väiksem. Tuisusel teel liigeldes tuleb hoida ohutut pikivahet ning vältida ohtlikke manöövreid.

Tallinna linna lepingupartnerid tänavapuhastusettevõtted on kõrgendatud valmisolekus kogu olemasoleva tänavakoristustehnikaga, kaasatud on täiendavat lume äraveo tehnikat. Kokku on linna partnerid ja munitsipaalhooldusüksus valmis saatma tänavatele kuni 120 ühikut erinevat lumekoristustehnikat. Rasketes ilmaoludes võivad tee hooldeprotseduurid olla tavapärasest ajamahukamad ja vähem efektiivsed ning liiklusolud seetõttu keerukamad.

Tallinna keskkonna- ja kommunaalamet tuletab meelde, et kõnniteede puhastamise eest vastutab teega külgneva kinnistu omanik ja libedusetõrjet peab tegema mitte ainult hommikuti, vaid vastavalt vajadusele ka lumesaju jooksul. Tänavapuhastusalaste küsimustega võib pöörduda Tallinna munitsipaalpolitsei ameti telefonil 14 410.

Nädalavahetuse ilm on heitlik

Riigi ilmateenistuse prognoosi kohaselt on ööl vastu laupäeva pilves ilm. Sajab lund ja tuiskab. Saartel ja läänerannikul tuleb ka lörtsi ja vihma ning on jäidet. Puhub kagu- ja lõunatuul 6–11, puhanguti kuni 15, saartel ja rannikul 9–14, puhanguti kuni 21 m/s. Õhutemperatuur on Ida-Eestis –4...–10, Lääne-Eestis –4...+2 °C.

Laupäeval on pilves ilm. Ida-Eestis sajab lund, kohati tuiskab. Lääne-Eestis sajab peamiselt lörtsi, on jäidet, õhtupoole sadu lakkab ja pilvisus hõreneb. Puhub kagu- ja lõunatuul, lääne poolt alates pöördub järk-järgult edelasse ja läände 5–10, rannikul puhanguti kuni 15 m/s. Õhutemperatuur on Ida-Eestis 0...–5, Lääne-Eestis 0...+2 °C.

Ööl vastu pühapäeva pilvisus hõreneb. Ida-Eestis sajab veel öö hakul kohati lund. Hommikuks pilvisus taas tiheneb ja saartele jõuab vihma- ja lörtsisadu, mis laieneb mandri lääneosa kohale ning läheb seal üle lumeks, kohati tuiskab. Puhub edela- ja läänetuul 4–10, hommikul tugevneb saartel lõuna- ja edelatuul 7–13, puhanguti kuni 18 m/s. Õhutemperatuur on 0…–5, saarte rannikul kohati +1…+3 °C.

Pühapäeval on pilves ilm. Lume- ja lörtsisadu laieneb üle maa itta, tuiskab. Saartel ja paiguti rannikul sajab ka vihma. Kohati on jäidet. Õhtul Lääne-Eestis sadu lakkab ja pilvisus järk-järgult hõreneb. Puhub lõuna- ja edelatuul 6–11, puhanguti kuni 15, saartel ja rannikul 8–13, puhanguti kuni 18 m/s, pärastlõunal aegamisi nõrgeneb. Õhutemperatuur on 0...+3 °C.