Luua kooli õpilased harvesterisimulaatori taga.

Foto: Erakogu
Mets
16. märts 2022, 16:00

LUGEJA KÜSIB | Kuidas saab õppida harvesteri- või forvarderijuhiks?

„Kui mind huvitab töö metsas, aga töötan praegu (veel) täiesti teisel erialal, siis kas mul on võimalik omandada uus elukutse? Õppida ümber näiteks harvesteri- või forvarderijuhiks?“ küsib meie lugeja.

„Täiskasvanute seas on huvi metsamasinajuhi eriala vastu üha kasvanud,“ vastab Kairit Prits Luua Metsanduskoolist. „Seetõttu oleme loonud ka täiendavad võimalused ja valida saab erinevate õppevormide vahel.“

Kandideerimise eeldus on, et metsamasinajuhiks õppida soovival isikul peab olema omandatud vähemalt põhiharidus.

Valikud täiskasvanuna metsamasinajuhiks õppida on järgmised.

Päevases õppes saab õppida kas harvesteri- või forvarderioperaatoriks, olles tööpäeviti Luual, saada päevaõppurile kaasnevad soodustused ja omandada eriala 2 aastaga. Õppima saab tulla eelneva töökogemuseta ning koolis omandatakse suur praktiliste töötundide hulk, millega on kindel tööturule minna.

Praktikal saab kätt proovida päris harvesteri roolis.

Foto: Erakogu

Sessiooniõppe vormis saab õppida forvarderioperaatoriks. Kohal tuleb käia üldiselt kolmel päeval kuus ning ülejäänud ajal õppida ja praktiseerida iseseisvalt. Valmis tuleb olla ka selleks, et peab veetma terve nädala metsamasinate praktikal Luua õppemetskonnas. Õpe kestab 2 aastat.

Sessiooniõppe vormis saab õppida ka harvesterioperaatoriks juhul, kui kandideerijal on eelnevalt forvarderioperaatori kutse või aastane töökogemus metsamasinal (harvester või forvarder). Valmis tuleb olla ka selleks, et tuleb terve nädal veeta metsamasinate praktika Luua õppemetskonnas. Õpe kestab 2 aastat.

Võimalik on ka töökohapõhises õppes õppimine, kui on eelnevalt juba olemas kehtiv tööleping metsamasinajuhina ja vähemalt aastane metsamasinak töötamise kogemus. Sel juhul saab enamiku õppest läbida enda töökohal ja -masinal.

Sisseastumine päevasesse õppesse algab 15. mail ja sessiooniõppesse 15. juunil. Õppimine on kõigile tasuta.

Pane tähele!

Lisaks on oluline meelde tuletada, et selle aasta sügisest rakendub metsaseaduse järgi nõue, et kõik Eesti metsades töötavad harvesterioperaatorid peavad omama kutsetunnistust. Kui mõnel masinajuhil see täna veel puudub, siis on viimane aeg end kutseeksamitele kirja panna ja soovituslikult läbida eelnevalt ka eksami ettevalmistuskoolitus.

Lisainfot vastuvõtu ja kutseeksamite kohta leiab kodulehelt www.luua.ee.