Metsas matkata on mõnus!

Foto: Aldis Toome
Mets
18. märts 2022, 06:00

Rogain viib metsa ja kauneid Eesti linnu avastama

Tänavune Seiklushundi rogainisari keskendub Eesti neljale linnale ‒ need on Türi, Pärnu, Otepää ja Narva.

Rogain on orienteerumismatk, mille eesmärgiks on võistkondlikult (2‒5 liiget) koguda kontrollaja (3‒4 h) jooksul võimalikult suur punktisumma.

Maastikule paigutatud kontrollpunktide väärtused on erinevad, sõltudes asukohast ja tehnilisest keerukusest. Kuigi iga võistkond võib planeerida endale täpselt nii pika raja, kui soovib, ei unusta rajameister kunagi ka algajaid või lihtsalt matkajaid – neile on valmis joonistatud umbes 12 km pikkune matkaring, mis külastab põnevamaid kontrollpunkte.

Selle aasta esimene rogainisarja etapp, mis toimub 19. märtsil, viib meid kevadpealinna Türile. Nagu igal rogainil, joonistatakse ka sealse võistluse tarbeks spetsiaalne rogainikaart, kus on märgitud erinevad alad. Muuhulgas ei jää kaardile märkimata ka linna läheduses olevad metsaalad ja isegi üks kõrgem küngas. Kontrollpunkte otsides saab igaüks tutvuda Türi ajalooga, avastada maastikult mõne vana vesiveski vareme, mõisa- või vaksalihoone, mille läheduses olla ka auruvedurit nähtud.

Kevadpealinnas leidub avastamist

Türi annab rajameistrile võimaluse luua rajad umbes 30 km² ulatuses, mis tähendab seda, et kaart tuleb mitmekülgne. Linna läbiv Pärnu jõgi ja kohe Türi kõrval looklev Prandi jõgi, mis suubub omakorda Pärnu jõkke, annavad võimaluse lisada kaardile keerukust.

Näiteks jäävad ida poole lagedad alad koos suuremate põllumassiividega. Tõsi, imekombel on sinna ära eksinud ka üks metsane Kõrgessaare voor, olles maastikul kõrgeimaks punktiks (72 m üle merepinna). Eelmise sajandi keskpaiku ehitati kohalike spordihuviliste eestvedamisel just sinna suusahüppetrampliin. Täna asub seal aga kohalik seikluspark, kus vabas õhus meelsasti aega veedetakse.

Suuremad metsamassiivid jäävad Pärnu jõest vaadatuna pigem läände. Näiteks on Türi linna külje all Tolli mets, mis on kohalike seas väga hinnatud koht oma terviseradadega. Türil on toimetanud ka mitmed eesrindlikud ettevõtted, näiteks puupapivabrik, mis hiljem kuulus Türi metsakombinaadile, ja ka Wöhrmanni savitööstus, kus tehti nii savitelliseid kui -potte. Avastamist seal igatahes jätkub!

Läbimõeldud ja huvitavate radade meistriks on Urmo Liblik, kes tunneb kohalikke olusid hästi. Tema hoolitseb selle eest, et osalejatel oleks põnev avastada erinevaid punktikohti ning piisavalt võimalusi sattuda kevadpealinna imelisse looduslikku keskkonda. Punktikohti otsides nägi rajameister mitmeid sealseid metsaelanikke: kitsi, rebast, oravat ja ühes suuremas kraavis ujuvat kobrast. Arvuliselt saab punkte rajal olema 40, mis tähendab, et otsimis- ja leidmisrõõmu jagub!

MTÜ Seiklushunt on rogaine korraldanud aastast 2016, nii et tänavu algab juba 7. hooaeg.

LOE LISAKS

Miks tulla rogainile?

Juba üritusele registreerumine annab väikese lisamotivatsiooni, mis toob inimesed õue ja loodusesse. Lisaks on rogain hea võimalus veeta aega pere, sõprade või tuttavatega, tutvuda Eestimaa vaatamisväärsustega ning sattuda paikadesse, kuhu iga päev ringi liikudes muidu ei juhtuks.

Rogain ei küsi vanust. Iga võistkond saab oma raja planeerida iseseisvalt ja valida just endale sobiva liikumiskiiruse.

Kuidas planeerida oma rada?

Eelkõige tuleks mõelda selgeks, mis eesmärkidega rajale lähed ‒ on selleks rahulik tervislik kõnd või kõigi punktide kiire kokkukorjamine.

Rahulikku liikumist eesmärgiks seades tasub tähelepanu pöörata kontrollpunkti legendile ja läbimist vajavale maastikule. Kui eesmärk on liikuda pigem kuivade jalanõudega ja mööda radu, siis tuleb tähelepanelikult jälgida maastikku valitud kontrollpunktide vahel ning jäta vahele punktid, kuhu jõudmiseks ei ole kaardile märgitud rada või kuhu jõudmiseks tuleb läbida soiseid alasid 

Püüa hinnata oma liikumise kiirust ja valitud teekonna pikkust. Märgi kaardile kontrollpunkt, mis asub ligikaudu planeeritud teekonna poole peal. Punkti jõudes kontrolli, palju aega on võistluse kontrollajast kulunud ja vajadusel jäta osa planeeritud punkte ära, et õigeks ajaks finišisse jõuda.

Maksimaalse punktisumma kogumise eesmärgil pane kodus paika plaan: missugune on eeldatav liikumiskiirus ja kui pika maa jõuad võistluse käigus läbida. Punktide valimisel ei ole ühest reeglit orienteerumistaktika valimisel. Iga võistlus on erinev, isegi kui see toimub sulle juba tuttaval maastikul. Pööra tähelepanu punktidele, mis toovad sulle suurima punktisumma väikseima võimaliku kilometraaži juures.

STIHL esitleb: Seiklushundi rogainisari 2022

Türi rogain 19. märtsil

Pärnu rogain 11. juunil

Narva rogain 24. septembril

Otepää rogain 17. detsembril