Foto: Zoltan Major
Mets
17. märts 2022, 12:29

Algatus kutsub maaomanikke põlispuid kasvama jätma (1)

Loodushoiu Fond, Eesti Erametsaliit ja Luua Metsanduskool kutsuvad kõiki Eesti maaomanikke märkama ja säilitama põlispuid ning vabatahtliku algatusega liituma.

Algatusega liitunud maaomanikud lubavad, et jätavad kasvama põlispuud ehk nende maal kasvavad puud, mis on rinnakõrguselt mõõdetuna ümbermõõduga 220 cm või enam.

Põlispuude uurija, loodusemehe ja Loodushoiu Fondi kaasteelise Hendrik Relve sõnul on põlispuud olulised nii Eesti looduse liigirikkuse ja mitmekesisuse hoidmiseks kui ka pärandi säilitamiseks.

„Meil on Eestis tuhandeid põlispuid. Neid kasvab sügaval metsades, kuid ka põllusiiludel, parkides ja koduhoovides. Tihti on neil võimsatel puudel ka oma lugu, mis võib olla tuntum nii laiemalt kui ka näiteks pereringis. Kuid paljusid väärikaid puid pole me seni tähelegi pannud või väärtustada osanud,“ lisas Relve. „Tunnustan juba ette neid maa- ja metsaomanikke, kes teadlikult ja vastutustundlikult algatusega liituvad.“

Eestis peetakse põlispuud üldrahvalikuks mõisteks, mille kohta ei ole ühtset definitsiooni. Seetõttu on kampaania algatajad koostöös asjatundjatega pannud paika, et kõige üldisemalt mõistetakse põlispuuna puud, mis on rinnakõrguselt ehk 130 cm kõrguselt mõõdetuna vähemalt 220-sentimeetrise ümbermõõduga.

Algatusega saab liituda Loodushoiu Fondi kodulehel. Maaomanikel, kes lubavad vabatahtlikult põlispuid säilitada, on soovi korral võimalik kasutada ka spetsiaalset märgist.