Eesti raiesport - Tartu Karikas 2021, 19.06.2021.

Foto: Ardo Säks
Mets
21. märts 2022, 06:00

Algaval raiespordihooajal pakuvad taas konkurentsi välisvõistlejad

Koos kevadega tuleb Maamess ja nagu ikka, avatakse siis ka raiespordihooaeg.

Seekordne Eesti raiemeister selgitatakse aga hoopis uues kohas. Üle kahe aasta on oodata ka võistlejaid välisriikidest.

KEVADKARIKAS 2022

21.‒23. aprill 2022

Maamess 2022, Tartu Näituste messikeskus

Raievõistluste sarja võistlustest kõige mahukam ja mitmekülgsem Kevadkarikas toimub juba 28. korda. Kahepäevane võistlus toob Maamessile regiooni parimate kutseoskustega saemehed ja -naised.

Võitjad selgitatakse läbi kolme võistlusklassi ja karikad jagatakse välja ka meeskondlikus teatevõistluses.

Reedel Maamessi Show Arenal toimuv langetamisvõistlus on vaieldamatult kõige põnevam ala nii osalejatele kui ka pealtvaatajatele. Kaalukeeleks saavad täpsus, osavus ja kiirus, kui langevad 12-meetrised puid imiteerivad mastid.

Lisaks tavapärastele raievõistlustele saavad Kevadkarikal mõõtu võtta ka võsasaagidega võistlejad. Neil tuleb aja ja täpsuse peale tehisnoorendikku harvendada.

EESTI MEISTRIVÕISTLUSED 2022

14. mai 2022

Varbuse, Eesti Maanteemuuseum

Eesti raiespordi hooaja tähtsündmus leiab sel aastal aset Eesti Maanteemuuseumis Põlvamaal, kus selgub 2022. aasta Eesti raiemeister. Koht on ootamatu, kuid sobilik ‒ keda huvitavad saed, see naudib ilmselt ka muuseumisse väljapandud mootoreid ja liikureid. Tegevust jagub kogu perele terveks päevaks.

Eesti meistrivõistlustel osalevad pärast kaheaastast lünka taas ka välisvõistlejad Läti, Leedu ja Soome koondistest. Muidugi on kohal Eesti paremik.

Luua Metsanduskoolist tuleb raiesporti igal aastal võimekaid noori, nagu Henri Tokman või Ralf Elfenbein. 2021. aastal tegi väga tugeva hooaja Peeter Mitt, kes on ka üks koondisekandidaat sügisel Serbias toimuvateks maailmemeistrivõistlusteks. Küllap on noori üllatajaid selgi aastal.

Neist suurematest võistlustest teeb otseülekanded DelfiTV. Võistlejaid on igal alal umbes 35.

Kolmas Eesti Raiesport 2022 osavõistlus on praegu plaanitud Lange motokeskusesse.

Lisaks Eesti põhivõistlussarjale tõmmatakse saed käima ka väiksematel jõukatsumistel, näiteks 17.‒18. juunil Järvseljal toimuvatel metsanduse kutsevõistlustel. Seal võetakse mõõtu nii saagide kui võsalõikuritega.

Võistluste kaaskorraldajad on RMK ja Luua Metsanduskool. Raiespordivõistlus on muuhulgas mõeldud levitama sõna metsanduslikust kutseõppest, samuti ohututest töövõtetest ja praktilistest oskustest.

Võistlustel kasutatav puitmaterjal pärineb PEFC sertifitseeritud Luua metskonnast. Rahastada aitab Keskkonnainvesteeringute Keskus.