Foto: Aivar Kullamaa
Mets
20. märts 2022, 06:00

TEHNIKA | Tutvume uue Ponsse Scorpion Kingi ja Stihli võsalõikurite tippmudeliga (2)

Eesti esimene Ponsse Scorpion King kuulub HMPK OÜ-le ja toimetab juba aasta algusest Eesti metsades.

Scorpion Kingi uue põlvkonna juures annab eeskätt tunda panustamine operaatori töö mugavusse ja ergonoomikasse, tõdeb masina operaator.

Uue masina operaatoril on ka Scorpion Kingi eelmise mudeliga töötamise kogemus ja nii oskab ta neid kaht võrrelda. Kui algul tundusid uue mudeli tuled nõrgemad, siis töö käigus selgus, et pimedal ajal on nüüd tegelikult palju parem töötada. Ere valgusvihk ei väsita enam silmi ja ka tööpäeva lõpus oled endiselt värske.

Väljavaade masina kabiinist on samuti parem. Varem kahest suurest pinnast koosnenud esiaken on nüüd ühes tükis, suur ja kumer. Kabiini alaosas olevatest väikestest akendest näeb paremini allpool balansiiri juures toimuvat. Juhtimissüsteemides operaatori sõnul eelmise mudeliga võrreldes suurt vahet ei ole. Nupusüsteemid küll erinevad mõnevõrra, samuti on uuel mudelil start-stopp süsteem.

Hüdraulika ja võimsuse juures operaator samuti suurt vahet ei tunne. Küll aga on lõikepea juures paremaks tehtud neid momente, mis kippusid sagedamini üles ütlema. Masin on teinud veel liiga vähe tööd, et saaks öelda midagi kindlat tootlikkuse ja kütusekulu kohta, ent operaatori sõnul tunduvad need siiski paremad kui vanemal mudelil. Kui enamsti võtavad masinad sissetöötamisajal rohkem kütust kui tavaliselt, siis uue Scorpion Kingi puhul pole operaatori sõnul seda märgata. Peamine praktiline kasu, mida operaator oluliseks peab, on ikkagi see, et juht väsib vähem.

HMPK OÜ saab märtsis veel kaks uut Scorpion Kingi.

Ponsse Scorpion King

Minimaalne mass 22 200 kg

Pikkus 8020 mm

Laius 2690‒3085 mm

Kliirens 655 mm

Mast C50, ulatus 10‒11 m

Mootori võimsus 210 kW

Lõikepea mass kuni 1300 kg

Söötmiskiirus kuni 6 m/s

Tüve maksimaalne läbimõõt 630 mm

FS 561 C-EM

Foto: Stihl

Stihli võsalõikuritel uus tippmudel

Stihl on suurendanud FS 561 C-EM lõikeringi läbimõõtu 560 millimeetrini.

Stihli väitel on selline niiduring turul olevate võsalõikurite suurim.

Uus FS 561 C-EM kasutab „2-mix“-mootorit, mille töömaht on 57,1 cm³ ja võimsus 2,8 kW/3,8 hj. Mootori täiselektrooniline juhtimine koos sooja/külma tuvastamisega reguleerib süütehetke ja kütuse annustamist, mis tagab nii hea kiirenduse kui püsivad maksimaalsed pöörded.

Uus tippmudel on üsna raske, kaalub täis paagi ja lõikenoaga umbes 12 kilo. Soovitada võib metsarakmeid Advance X-Treem, millega töötamisel ei mõju kaal oluliselt.

Lisaks lõikenoaga niiduvariandile on saadaval ka saekettaga metsavariant, mille ketta läbimõõt võib nüüd olla 225 mm asemel 250 mm.