Mets
15. märts 2022, 16:00

JUHTKIRI | Rohepööre ja tiigrihüpe

Ühiskonna vaat et peamiseks aruteluteemaks tõusnud rohepöörde ja muu sellest tuleneva on kahjuks varjutanud üks hoopis globaalsem ja tuhat korda murettekitavam probleem.

Vene invasioon Ukrainasse, loomulikult. Arusaamad, mis juhivad idanaabri juhtkonna käitumist, on meile siin mõistetamatud, nii on ka raske prognoosida, mis saab edasi. Ja millal me saame rahulikult oma argisemate väljakutsete juurde tagasi pöörduda.

Selle ajakirja avaloos uurime, kuidas võiks Eesti rohepöördest kasu lõigata – selgub, et ikka tänu metsandusele. On ju metsasektor üks väheseid elualasid, mis suudab pakkuda lahendust üleilmsetele kliimaprobleemidele ning seepärast on sel ka võtmeroll eelseisvas rohepöördes. Et aga mets ja puit tõhusalt süsinikku seoksid, tuleb metsi arukalt ja teaduspõhiselt majandada ning puitu võimalikult kõrgel tasemel väärindada. Olen kindel, et siin on Eestil potentsiaali vähemalt kunagise tiigrihüppe jagu.

Millised on kliimamuutustest ja rohepöördest tingitud väljakutsed ja võimalused Eesti metsandusele, saab teada Kristina Traksi selleteemalisest pikemast loost.

Head lugemist!