Foto: Envato Elements
Sisuturundus
6. mai 2022, 13:34

Kuuma ilmaga hoiavad toa jahedana just väljapoole paigutatud kardinad

„Kuna meil on viimased paar aastat olnud üsna soe suvi, pöördutakse palavuse pärast meie poole tihti – pea iga päev. Võibki öelda, et kõige suurem probleem ei ole inimeste jaoks, kui keegi aknast sisse näeb, vaid see, et toas läheb liiga palavaks,“ nendib ettevõtte Aknakate OÜ tegevjuht Virko Raagmets.

Kuigi paljud inimesed soetavad kuuma suve saabudes konditsioneere ja ventilaatoreid, siis eriti suure osas tööst teevad ära tegelikult erinevad aknakatted. Just väljapoole paigaldatavad.

Pole ka ime, et väliaknakatteid tellitakse palju, sest kuumuse saab kõige efektiivsemalt kinni püüda, kui see on õues. „Kui kuumus on juba sisse jõudnud, siis saab seda vaid teataval määral peatada. Kui tuppa paigaldatud kardinate puhul jääb kuumus kardina ja akna vahele ning sealt liigub juba vaikselt ruumi edasi, siis välikardinate eeliseks on see, et nad asuvad õues, mis takistab omakorda kuumusel läbi akna tuppa sattumist,“ selgitab Raagmets.

Väljapoole paigaldatavad aknakatted on muutunud eriti populaarseks just viimastel aastatel. „Eks üle maailma on need ammu kasutusel, aga Eestis hakati välikardinaid kasutama seitse-kaheksa aastat tagasi – esmalt koolimajades ja lasteaedades. Kuna tegemist on pisut kallima lahendusega, kuhu peab ka mootori paigaldama, siis eraisikud pelgasid seda veidi. Aga nüüd on see möödanik – ainuüksi viimase kuu jooksul on tulnud meile 20-30 tellimust,“ lisab Raagmets.

Milline väljapoole paigaldatav aknakate valida?

Üheks sagedaseks variandiks on välirulood ehk fassaadirulood, mille eeliseks on läbipaistvus. Screen kangas laseb läbi valgust ega takista vaadet välja, kuid teisalt tõkestab tuppa langevat UV-kiirgust. Osade screen kangaste puhul peegeldavad ja neelavad nad kuni 90% päikesevalgusest ja soojusest, mis tähendab vähem kuumust toas. Kuna fassaadirulood võtavad vähe ruumi, siis teiseks eeliseks võib välja tuua nende lihtsa ja kerge paigalduse erinevatesse kohtadesse.

Välirulooga kaasnevaks miinuseks on see, et rulood hakkavad tuule käes kergelt loperdama. Osade mudelite puhul on võimalik seda vähendada keskele kinnituvate tugevdusprofiilidega.

Väga efektiivsed kodu kuumuse eest kaitsmisel on fassaadiribakardinad. Väliribakardinate eelis teiste fassaadikardinatega võrreldes on see, et kui suvel paistab päike kõrgelt, siis ribakardinad avatud asendis varjavad päikese täiesti ära, piiramata vaadet aknast. Teiseks plussiks võib välja tuua nende tuuletaluvust, küljesiinidega varustatud ribakardinad suudavad vastu panna ka tuulistematele ilmadele ega kolise iga väiksema tuulepuhangu käes.

Miinuseks on see, et ribakardinad vajavad paigaldamiseks rohkem ruumi kui fassaadirulood.

Päikesekaitse lamellid on aga mõeldud paigaldamiseks akna ülemisse äärde, et see kaitseks suvel kõrgelt paistva päikese eest, samas varjamata tervet akent. Kuna objektid on erinevad, siis õige profiili ja kõrguse puhul tuleb arvesse võtta hoone ja akende paiknemisest ilmakaarte suhtes. Päikesekaitse lamellid on valmistatud kõrgkvaliteetsest alumiiniumist – kaalult kerge ja praktiliselt hooldusvaba.

Abiks on ka erinevad terrassi- ja rõdumarkiisid, mis sobivad keskmise suurusega terrassidele ja rõdudele. Kangas ise on vetthülgav, kuid suurema vihmaga tuleks jälgida, et kalle oleks piisav ja vesi voolaks kangalt maha. Tormiste ilmadega markiisi kasutada ei tohiks.

Aknakate.ee professionaalid nõustavad, millised variandid sobivad just sinu akendele

Loomulikult ei saa igale aknale või terrassile kõiki mainitud variante paigaldada. Kui on huvi mõne aknakatte järele, tasuks spetsialistiga ühendust võtta ja akendest pildid saata – ekspert oskab anda hinnangu, mida võiks paigaldada.

„Tegelikult me alustamegi alati sellest, mida saab paigaldada ning seejärel räägime alles värvidest, mehhanismist ja muust. Eks klientide soovid on ka seinast seina – kes tahab akna ülevalt kinni katta, kes alt, kellel ruumi vaja, palju sõltub akna suurusest ja funktsioonist,“ toob Virko Raagmets välja.

Et aknakatteid ostetakse viimasel ajal üsna palju, tuleks tellimus aegsasti sisse anda – kevad on selleks õige aeg, sest siis valmivad aknakatted täpselt suveks. Vaata lähemalt Aknakate.ee.