HAUGIPÜÜDJA. Andrese lemmikumad püügikohad jäävad Saare- ja Muhumaa lõunarannikule.

Foto: Margo Pajuste
Persoon
19. mai 2022, 06:00

Eesti Kalastajate Seltsi juhatuse esimees Andres Duuberg: „Püütud haugi võtan koju kaasa üliharva.“

Andres Duubergi tunneb vana hea kalale.ee foorum kasutajanimega Haugihirm, omadele lihtsalt HH. Äkilisest aliasest hoolimata propageerib HH väsimatult kestlikku kalapüüki ja C&R-i ehk püüa-ja-vabasta püügiviisi. Et haugi vetes mitte vähemaks ei jääks ja et ka meie lapselapsed saaksid sportlikust püügist rõõmu tunda.

„Ma olen küll ise tehtud landi fänn, aga paratamatult on aegu, mil haug ei taha su plekki. Näiteks talvel lahtise veega püüdes tuleb kasutada pikka voblerit või slaiderit, hästi aeglase mängu ja uppumisega lante, mis tahavad pikka pausi. Talvel tuleb ikka neli-viis sekundit pausi pidada. Suitsumees paneks vahepeal suitsu ette ja kratsiks kukalt ning siis hakkaks edasi kerima.

Ilmamuutustega seoses võib ikkagi tulla ette päevi, mil jäädki ilma kalata. Mul juhtus nõnda näiteks tänavu 1. mail. Aga vahel on tore ka ilma jääda, see paneb oma võimeid ümber hindama. Mõistad, et sa ikka ei ole looduses nii kunn, et lähed ja võtad ja kogu aeg saad kala.

Haugil võib päevas olla ainult pool tundi võtuaega. Ülejäänud aja ta süüa ei taha ‒ eriti siis, kui toidulaud on rikkalik. On erinevaid nippe, kuidas kala võtma saada. Pead ta millegagi närvi ajama.“

Kas ärritus töötab alati?

Edasi lugemiseks: