Värbkakk.

Foto: Karl Adami
Mitmesugust
23. mai 2022, 16:00

Fotograafia | Väike-kärbsenäpp ja värbkakk naudivad vääriselupaigas rahu

Metsateemad on viimasel kuuel aastal olnud aktuaalsemad kui iial varem ning sageli jookseb kaitstavatest metsadest rääkides läbi ka vääriselupaiga mõiste. Lihtsustatult võiks öelda, et see on väärt paik keset majandatavaid metsi. Saareke, kust võib leida neid metsaelanikke, kelle nõuded elupaigale on spetsiifilised.

Kohatud väike-kärbsenäpp esimesel kohtumisel kuigi lähedale ei lasknudki. Oli tarvis mitut õhtut ja üht raudkulli, kes sangleppade keskelt läbi tuhises ja väike-kärbsenäpi minu külje alla juhtis. Selle järel oli minu ja kärbsenäpi vahemaa mõnikord kõigest poolteist meetrit. Paaril korral söandas väike-kärbsenäpp õhust püüda ka minu ümber tiirutanud sääski, kuid tundus, et talle istusid enam vaksikud ja kärbsed.

Metsa kiirel sammul läbides ei pruugi silma hakata hetki, mil väike-kärbsenäpp rahus putukaid napsab, kas õhust, taimelehtedelt või mõnelt päikese soojendatavalt puutüvelt. Liiati hakkab ühekordse käigu järel silma, et väike-kärbsenäpp peab sageli jahti samadelt okstelt ja tokkidelt. Kauem metsarüppe jälgides näed muidu varjatut. Isegi seda, kes peale kärbeste veel kärbsenäpi noka vahele satuvad. Mul pole olnud kordagi mõttes kasutada väike-kärbsenäppide jälgimiseks fotovarjet või mõnd varjavat võrku, kuid küllap harjuks nad nii metsas istujaga kiiremini.

Edasi lugemiseks: