Foto: sergeizjuganov.com
Sisuturundus
24. mai 2022, 16:18

Kreditex Ühisraha investeerimisplatvorm on mõeldud inimesele, kes soovib paremat elu

Kui Eestis tekkisid esimesed ühisrahastusplatvormid, köitis see idee Kreditexi meeskonna tähelepanu ja sarnast investeerimisvõimalust sooviti pakkuda ka oma klientidele.

Eesmärgiks võeti teha sama asja, aga paremini ja kliendisõbralikumalt. 2017. aastal alustaski tööd Kreditex Ühisraha. Tänaseks on see arenenud platvormiks, mille kasutusmugavusele ja turvagarantiidele Eestis võrdväärset vastast ei leidu.

Ühisraha investeerimisplatvormi tutvustab Kreditex Ühisraha juht Jekaterina Rozenštrauch.

Milles Ühisraha platvormi idee seisneb ja mis võimalusi see investoritele pakub?

Ühisraha idee seisneb selles, et investor kannab investeeritava raha enda Ühisraha kontole ning paigutab selle erinevatesse projektidesse, mis talle huvi pakuvad. Täpselt endale sobivates summades. Igal investeeringuprojektil on oma periood ja konkreetne tulu protsent, mille ulatuses sellelt intressi teenitakse.

Kui raha paigutatud, võib hakata tagasimakseid ja sealhulgas tulu ootama. Vabanenud raha võib investor kas välja võtta või uuesti teenima panna. Ka selleks on väga mugavad võimalused olemas.

Millega investoritele tulu teenitakse?

Tulu tuleb laenudest. Neid on kahte sorti. Pakume võimalust investeerida väikelaenudesse, millega saab teenida tulu kuni 15%. Ja teine variant on investeeringud kinnisvaralaenudesse, millest saadav tulu ulatub kuni 12%-ni. Mehhanism on iseenesest lihtne – laenusaaja maksab intressi, millest osa liigub investorile.

Kõik meie laenud antakse välja Eestis ja kõik kinnisvaraobjektid, millega laenud tagatud on, asuvad samuti siinsamas Eestis. See tagab nii meile kui ka investoritele suurema usaldusväärsuse.

Oletame, et raha on paigutatud. Kas investeerija peab nüüd arvestama, et seda raha ta enne kätte ei saa, kui laenuperiood on lõppenud? Teie portaalis ulatuvad laenuperioodid 6 kuust 60 kuuni.

Tegelikult ei, seda see ei tähenda. Kes ise kunagi laenu võtnud, teab hästi, et laenu peab hakkama juba järgmisel kuul tagasi maksma. Nii on see ka Ühisraha finantseeritud laenudega. See tähendab, et ka investor hakkab alates järgmisest kuust tagasimakseid saama. Tagasimaksed sisaldavad juba nii põhiosa kui ka intressi.

Ja alati on võimalus, et laen makstakse enneaegselt tagasi. Seda juhtub sagedamini kui võiks arvata.

Samuti on soovi korral võimalik investeeringust ka enneaegselt väljuda. Selleks on meil järelturg, kus on võimalik enda investeering kellelegi teisele maha müüa. Kas see müüakse maha kasumiga või ilma kasumita või väikse kahjumiga, seda saab müüja ise otsustada.

Nii et kui juhtub, et algselt investeeringuks mõeldud raha läheb ikkagi endal tarvis, siis saab selle Ühisraha portaalist kätte?

Jah. Lõime järelturu just klientide palvel ja see on hästi tööle hakanud. Täna on nii, et kui investeering pannakse mõistlikel tingimustel müüki, läheb see kiirelt kaubaks ja oma raha võib tagasi saada juba samal päeval. Kusjuures selleks ei pea isegi kahjumiga müüma. Ka väikse kasumiga müügitehingud on ostjatele ahvatlevad.

Millisele investeerijale Ühisraha eelkõige mõeldud on?

Ühisraha sobib kõigile inimestele, kes soovivad paremat elu. Praegu on inflatsioon nii kõrge, et oma vaba raha tuleks igal juhul teenima panna, olgu seda raha siis palju või vähe.

Meil on igasugused investoreid. Muidugi ka neid, kes on teinud suuremaid investeeringuid ja saavad seeläbi arvestatavat igakuist tulu. Aga Ühisraha on hea investeerimisvõimalus ka neile, kellel tõepoolest ei olegi palju raha. Investeerida saab alates 20 eurost. Kui palgast on iga kuu võimalik kõrvale panna näiteks vaid 100 eurot, siis sellega börsile üldiselt ei minda. Sest börsil toimetamine nõuab algteadmisi ja eeldab, et oled teinud taustakontrolli. Samuti käib börsiga alati kaasas risk rahast sootuks ilma jääda. Ühisraha on hea valik, sest eelteadmisi vaja pole ning investeering on kaetud 100%-lise tagasiostugarantiiga.

Mida tagasiostugarantii tähendab ja kuidas see toimib?

Kõik väikelaenudesse investeeritud summad on kaitstud meiepoolse garantiiga. See tähendab, et kui laenuvõtja laenu tagasi ei maksa, siis investor saab igal juhul oma investeeringu 100% ulatuses tagasi, sest Ühisraha ostab selle investeeringu temalt ära. Võtame riski täielikult enda kanda.

Kinnisvara tagatisel laenud on, nii nagu nimetuski ütleb, tagatud hüpoteekidega. Seal pole küsimustki – kui laen peaks hapuks minema, siis vara realiseeritakse ja investor saab seejärel oma raha tagasi.

See, et oma investeeringu saab igal juhul 100% ulatuses tagasi, kõlab peaaegu liiga hästi, et olla tõsi. Kus on konks?

Konksu ei olegi. Kui oma tegevust alustasime, pakkusime 80%-list tagasiostugarantiid. Hiljem analüüsisime, kuidas meil läinud on ja saime ühel hetkel garantii tõsta 90% peale. Siis tuli koroonakriis ja mõneks ajaks muutusime väga ettevaatlikuks, sest me polnud enam kindlad, mis üldse saama hakkab. Peatasime ajutiselt isegi laenude väljastamise. Aga olukord stabiliseerus ja ühel hetkel saime selgeks, et suudame 90% asemel pakkuda 100%-list garantiid. Oma otsust ei ole me pidanud siiani kahetsema.

Mis on kõige mustem võimalik stsenaarium, millega investoril tuleb silmitsi seista, juhul kui kõik läheb nii valesti kui vähegi minna saab?

Kõige hullem, mis saab juhtuda, on see, et laenuvõtja võtab laenu, mida tal pole plaaniski tagasi maksta. Kui see ilmsiks tuleb, siis loomulikult käivituvad kõik mehhanismid, mille abil proovime temaga kokkuleppele jõuda ja anname talle võimaluse siiski tagasi maksma hakata. Kui kõik see ebaõnnestub, kulub kokku maksimaalselt kuni 100 päeva, kuniks saame lepingu lõpetada. Kohe kui leping lõpeb, liigub investeeringu summa 100% ulatuses tagasi investori kontole. Mingit avaldust ega taotlust investor selleks eraldi tegema ei pea.

Nii et halvim, mis juhtuda saab, on see, et investor ei teeni selle 100 päeva jooksul soovitud kasumit ja saab alginvesteeringu lihtsalt tagasi.

Ja sellist garantiid teised ühisrahastusplatvormid ei paku?

Eestis tõesti teadaolevalt keegi teine sellist garantiid ei paku. On pakkujaid, kelle garantii ulatub 80%-ni, nagu meilgi veel eelmise aasta alguseni, kuid 100%-ni ei küündi keegi peale Ühisraha.

Mis teid veel konkurentidest eristab?

Suurim eelis ongi 100%-line tagasiostugarantii, kuid väga palju oleme panustanud ka kasutajasõbralikkusse ja portaali kasutusmugavusse. Kasutusmugavuse all pean silmas portaali lihtsust ja intuitiivsust. Kõik on hästi selge, arusaadav ja läbipaistev. Maikuus on planeeritud ka suur uuendus, mis muudab oluliselt lihtsamaks selle kliendi elu, kes kasutab portaali arvuti asemel mobiilis.

Kasutajasõbralikkuse all pean silmas seda, et pakume investoritele mitmeid kasulikke lisavõimalusi ja ei võta nende kasutamise eest lisatasu. Konto avamine, rahakanded, autoinvest jne on kõik tasuta. Ka hooldustasusid meil pole. Mitmed konkurendid on kehtestanud lisatasud. Ainus asi, mille eest ka meie tasu võtame, on järelturu tehingud, kuid seda määras, mille investeeringu müügitulu suure tõenäosusega katab, ja mis rakendub alles siis, kui müügitehing juba toimunud on.

Mis on autoinvest ja miks see kasulik on?

Autoinvest on Ühisraha portaali funktsioon, mis on kasutaja jaoks ülimugav. Niipea kui investori Ühisraha kontole tekib raha, investeerib automaatsüsteem selle koheselt edasi.

Autoinvesteeringu filtrid saab seadistada täpselt enda soovide järgi. Kohe, kui kontol on piisav vaba raha ning portaalis on parameetritele vastav investeerimisvõimalus olemas, teeb süsteem investeeringu. Nii ei pea investor tehingutel ja pakkumistel ise pidevalt silma peal hoidma, et millal mingi summa vabaneb ja siis valima, et kuhu see edasi paigutada. Kuigi ka see võimalus on alati olemas. Autoinvesti võib igal ajahetkel pausile panna. Kes ei soovi, ei pea seda üldse kasutama. Aga seda kasutatakse palju, sest see mugavusteenus sündis just klientide nõudmisel.

Portaalis investeeringuprojektidega tutvudes jääb silma selline näitaja nagu laenusaaja reiting. Mida see näitab ja kui oluline on seda jälgida?

Reiting näitab seda, kui tubli tagasimaksja antud laenusaaja on. Reitingu andmiseks vaatame hulka andmeid ja näitajaid. Mida kõrgem reiting, seda suurem kindlus, et investeering liigub lubatud tempos ja summad laekuvad õigeaegselt. Kui reiting on madalam, on projekt riskantsem või laenusaaja käitumine vähem distsiplineeritud, siis võivad maksed hilineda. Aga ei pruugi.

Kui ma päris ausalt ütlen, siis tegelikult investor neid reitinguid liiga pingsalt jälgima ei pea, sest väga riskantsele kliendile me laenu ei annagi. Samuti kaitseb investorit 100%-line tagasiostugarantii.

Mis saab tulumaksust? Seaduse järgi tuleb investeerimisega teenitud tuludelt tasuda tulumaks.

Oleme ka selle investorile lihtsaks teinud. Intressidena laekunud tulult on tulumaksu juba maha arvestatud ja kliendi eest ära tasunud. Investor näeb tasutud tulumaksu summasid oma investorikontol. Ka tuludeklaratsioonile ilmub Ühisrahast teenitud tulu ja sellelt tasutud tulumaks automaatselt, ilma et investor peaks ise selleks eraldi andmeid esitama.

Lõpetuseks – kas on mõni hea näpunäide, mille oskad Ühisrahas alustavale investorile anda?

Vahendan siinkohal investeerimisgurude soovitust, et investeeringud on mõistlik laiali hajutada. Seda ka meie portaalis. Tasub paigutada natuke siia, natuke sinna ja julgelt kasutada tasuta mugavusteenust Autoinvest, mis paigutab raha projektidesse investori eest. Nii on Sinu investeerimisportfell tugev ja riskid maksimaalselt maandatud.

Ava endale investorikonto SIIN ja pane oma raha tulusalt kasvama!

Edukat investeerimist!

Kreditex Ühisraha

www.kreditex.ee

Tegemist on finantsteenusega. Enne lepingu sõlmimist tutvuge finantsteenuse tingimustega ja vajadusel konsulteerige meie spetsialistidega.