Foto: Kollaaž (Vida Press, lugeja foto, Dr Best Forest Policy, Priit Simson / Ekspress Meedia, Sven Arbet / Ekspress Meedia)
Eesti uudised
16. juuni 2022, 10:05

Õhtuleht tõestab, et lood on vastupidi

VALEDE KÕRGE HIND: SAJAD MILJONID EUROD! Metsapoliitika põhitegijad väidavad musta valgeks: et Eesti mets vananeb ja seda tuleks palju raiuda (11)

Miks Eesti metsad süsihappegaasi sidumise asemel hoopis seda emiteerivad? Metsapoliitika põhitegijad – eesotsas äsja ametist priiks saanud ministriga – väidavad, et mets vananeb ja seda tuleks raiuda. Õhtuleht tõestab, et tegelikult mets hoopis nooreneb ning raiuda tuleks vähem. Muidu võib saada reaalsuseks risk, et tulevikus peab igal aastal ostma sadade miljonite eurode eest kvoote, sest kliimakohustused jäävad täitmata.

Miks Eesti metsad süsihappegaasi sidumise asemel hoopis seda emiteerivad? See omakorda tähendab, et kliimaeesmärgid jäävad täitmata ning tulevikus tuleb hakata ostma maksumaksja raha eest kvoote. „Metsad vananevad“ – sellist seletust pakkus toona veel keskkonnaministri rolli täitnud Erki Savisaar riigikogus. Sama seletust on pildunud vasakule ja paremale keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja Meelis Seedre ja kliimamuutuste majanduslike mõjude ekspert Annela Anger-Kraavi.

Paraku meil metsad ei vanane, vaid juba kümmekond aastat noorenevad kärmes tempos. Seega metsapoliitikute seletus variseb põrmu. Miks meil siis ikkagi metsadest emiteerijad on saanud? Ega ometi sellepärast, et me raiume liiga palju?

Õhtuleht küsis keskkonnaministeeriumilt, millisel allikal põhineb nende väide, et metsad vananevad. Ühtki allikat lauda ei löödud. SMI (statistiline metsainventuur) kohta esitasid Seedre ja Anger-Kraavi aga mitmeid valeväiteid.

Edasi lugemiseks: