Foto: Tallinna loomaaed
Loomad
4. juuni 2022, 23:27

Tallinna loomaaias suri ühesendise alla neelanud maasarvik (14)

Tallinna loomaaed teatab, et reedel suri veterinaaride pingutustest hoolimata emane sudaani maasarvik Dendi.

Dendi tervis oli eelmisel päeval järsult halvenenud, kirjutatakse looomaaia kodulehel. Lind oli passiivne, tal oli verine kõhulahtisus ja verejooks nokast. Tervisekontroll ja röntgen näitasid võõrkeha maos.

Lahkamisel selgus, et võõrkehaks oli ühesendine münt, mis häiris kogu organismi talitlust sedavõrd, et lind suri piinarikkalt.

Potentsiaalse saagi haaramiseks peavad loomad sageli kiiresti reageerima ja nii võib võõrkeha jõuda kõhtu enne, kui loom oma eksitusest aru saab. Loomaaed loodab, et tegemist oli kurva õnnetusjuhtumiga, mitte sihiliku teoga, meelega aedikusse visatud mündiga.

Sudaani maasarvikud on savanni, võsastunud poolkõrbe ja Aafrika keskosa mägiste alade asukad. Nad toituvad maapinnal kõndides selgrootutest ja väikestest selgroogsetest, ka raipest, puuviljadest, seemnetest, maapähklitest. Elavad 2–3linnulistes gruppides. Haruharva, toidukülluse korral, võib moodustuda 20-isendiline parv. Pesa teevad sudaani maasarvikud baobabi või mõne muu puu õõnde, kaljuprakku või inimese ehitatud mesitaru-pakku. Pesa sissekäiku nad kinni ei müüri. Kurnas on kaks muna, haudeaeg 37–41 päeva. Haudujaks on emalind, keda haudumise ajal toidab isalind. Eluiga tehistingimustes on 40 aastat.

20aastane Dendi oli koorunud Alma-Ata loomaaias ja elas Tallinnas alates 2002. aasta lõpust. Tema paariline jäi nüüd üksi.