Mets
13. juuni 2022, 16:57

Ajakirja Eesti Mets suvenumber on ilmunud!

Ajakirja peateema keskendub lageraiele ja selle võimalikele alternatiividele.

PROBLEEM. Lageraie on muutunud vaat et sõimusõnaks. Kuidas on selle raieliigiga lood tegelikult ja milliseid alternatiive saab vajadusel kasutada, vaatleb pikemas loos Mari Kartau.

Kõrge euroametniku Frans Timmermansi manitsus eestlastele oma metsa mitte ahju ajada pani kohaliku metsasektori ärritunult sumisema.

TEADUS. Metsaökoloog Asko Lõhmus ja teised teadlased selgitavad, kas ja kuidas mõjutab lageraie metsa liigilist koosseisu.

Järgneb Eino-Endel Laasi pikem kirjatöö metsa järgulisest majandamisest ja jätkukasvatuse raietest Soome näitel.

MIS TEOKSIL? Rühm metsateadlasi soovitab edendada Eestis kaasavat metsakorraldust ja luua vastav infosüsteem.

UUDISED. Tänavusest Euroopa Aasta puust, metsanduse kutsevõistlustest, Järvselja juubelist, pahameelest ministri raiemahu-otsuse üle ja muudel aktuaalsetel metsateemadel.

SAAME TUTTAVAKS! Kolmandat põlve metsamees Kaarel Tiganik Põlvamaalt meenutab, kuidas käis elu ja töö metskonnas 40 aasta eest.

LOODUSE LUGU. looduspiltnik Karl Adami kirjutab neljast Eestis elavast lehelinnu liigist.

LUGEJA KÜSIB Kas Euroopa Liit kavatseb eratarbijate ahikütte päris ära keelata?

AJALUGU. Loodusemees Vahur Sepp meenutab metsanduse korraldust aastakümnete eest, Nõukogude võimu ajal.

ABIKS METSAOMANIKULE. Suvel tasub kodumets üle vaadata ja otsustada, mida seal järgmiseks ette võtta. Väiksemaid töid saab praegugi teha, kuid metsa lõigata suvel ei maksa.

TEHNIKA. Ponsselt tuleb terve hulk tooteuudiseid, Rottne esitleb uut harvendusharvesteri ja Stihl on valmis saanud seni võimsaima akul töötava sae.

KROONIKA. Metsandusajaloolane Toivo Meikar tähistab 75. juubelit.

64 In memoriam Rein Ratas.

Eesti Maaülikooli doktorant Eneli Põldveer kaitses aprilli lõpul filosoofiadoktori väitekirja, mis sedastas, et majandamata metsade struktuur on heterogeensem kui majandatud metsades.