Eurovoliniku sõnavõtt näitab ilmekalt, kui elukauged on tegelikult mõned EL-i ametnikud. Ei mõisteta tõsiasja, et mida targemalt metsi majandada, seda kvaliteetsemat tarbepuitu sealt saab. Kui aga jätame näiteks kuusikud sootuks majandamata, võib ürask need täiesti hävitada. Pildil on korralikud palgikuused, mis on tulnud üraskikahjustuse pärast maha raiuda. Nüüd ei saa sellest enamat kui küttepuu.

Foto: Ain Alvela
Mets
18. juuni 2022, 06:00

Euroametniku etteheited panid Eesti metsandusringkonna kihama

Aprillikuu lõpus käis Eestis Euroopa Komisjoni asepresident, hollandlane Frans Timmermans, kes on ühtlasi ka Euroopa rohepöörde juht. Tema avaldus, et Eestis aetaks justkui enamik raiutud puidust ahju, ajas siinse metsandusringkonna kihevile.

Erametsaliidu juhatuse esimees Ando Eelmaa on seda meelt, et kõrge euroametniku sõnavõtt on ilmekas näide sellest, kuidas huvigruppide lobitöö tulemusel jääb meie metsades toimuvast vildakas pilt inimestele, kellel endal Eesti metsandusega kokkupuude puudub.

„Seda olulisem on, et Euroopa roheleppe praktikasse rakendamisele kaasataks senisest enam kohalikke maaomanikke, kelle loodud väärtustest ja omandist sõltub otseselt roheleppe eesmärkide saavutamine ega lähtutaks vaid üleliidulistest poliitilistest ambitsioonidest,“ märgib Eelmaa.

Lisaks teatab Erametsaliit, et seisukoht, nagu raiutaks Eesti metsi pelgalt puidugraanulite või biokütuste tootmiseks, ei vasta tõele. „Sellel puudub igasugune loogika turuolukorras, kus kvaliteetse palgi tihumeetri hind on keskmiselt kolm korda kõrgem biokütuseks müüdavast puidust, ning nii juba aastaid,“ märgib liit oma teadaandes.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99