Foto: Tiina Kõrtsini
Ilm
26. juuni 2022, 22:23

Sünoptik: kuum ilm jätkub ka sel nädalal (4)

Keskkonnaagentuuri sünoptik Kairo Kiitsak kinnitab, et laupäeval alguse saanud kuumalaine jätkub veel järgmine nädalgi, tuues endaga kaasa äikest.

Päeva maksimumid tõusevad 30-33 kraadini, briisituulega rannikul ja sajuhoogude all on pisut jahedam. Nädala alguses lisandub võimsa kõrgrõhkkonna serva mööda niiskust ja õhukihistus hakkab ebapüsivaks muutuma, kirjutab Kiitsak sotsiaalmeedias.

Esmaspäeval kerkib taevasse juba rohkem rünkpilvi ja mõni neist võib areneda ka rünksajupilveks ja poetada pärastlõunal või õhtul kohati hoovihma.

Teisipäevaks tuleb niiskust juurdegi. „Mitmed ilmamudelid näitavad, et juba esmaspäeva ööl vastu teisipäeva võib areneda Mandri-Eestis üksikutes kohtades rünksajupilvi, mis on võimelised põhjustama hoovihma ja äikest,“ selgitab sünoptik.

Pilved liiguvad seejuures aeglaselt. Hommikul hakkab päike kiiresti aluspinda soojendama. Õhumass püsib niiske ja ebapüsiv ning äikeseoht suureneb. Päeva jooksul areneb mitmel pool uusi rünksajupilvi, mis põhjustavad äikest ja tugevaid vihmavalinguid. Äikese ajal on oht ka tugevateks tuulepuhanguteks ja enam kui 2 cm läbimõõduga raheks, mida loetakse ohtlikuks.

Kolmapäeval on samuti paljudes kohtades väga soodsad tingimused äikesepilvede arenguks, millega võivad kaasneda tugevad vihmahood, rahe ja tugevad tuulepuhangud.

„Juhin tähelepanu sellele, et äikesed on kohalikud, st, et kui ühes külas sähvib pikne ja kallab kui oavarrest, siis samal ajal pisut eemal teises külas ei pruugi päeva jooksul tilkagi tulla,“ lisab KIitsak.

Äikeseoht on nii mandril kui ka saartel.

Neljapäevast alates tugevneb uuesti kõrgrõhuala mõju ja sajuhooge jääb vähemaks. Kuumus aga püsib, päevased maksimumid tõused 30°C ümbrusse, nädala lõpul kraad-kolm kõrgemalegi.