Foto: Panthermedia/Scanpix
Loomad
30. juuni 2022, 18:19

ETTEVAATUST! Pirita rannas astus inimene jalga merisiiliku, keda näeb muidu soojamaareisidel (28)

Terviseameti mürgistusteabekeskus hoiatab ühismeedias, et Eesti vetesse on jõudnud merisiilik. Keegi oli sellele Pirita rannas juba ka peale astunud. Merisiiliku okkad võivad kergesti murduda ning need tekitavad torkepiirkonnas ägedat valu.

Merisiilikute eest hoiatatakse tavaliselt soojamaareisidel käies, kuna just soojemate piirkondade vetes, näiteks Mustas ja Punases meres, on suur võimalus oma puhkus merisiilikule peale astudes ära rikkuda.

Mürgistusteabekeskus sai aga neljapäeval kõne infoliinile 16662 seoses Pirita rannas jalga astutud väikese merisiilikuga. Inimene märkas okkalist kerajat loomaksest ja tundis tugevat valu, mis võib kesta mõni tund, ja koheselt tekkis ka torkepiirkonnas tugev paistetus.

Meresiiliku okkad võivad kergesti murduda ja põhjustavadki kudedesse tungides tugevat valu ja nahapunetust. Esmaabina tuleks nahka pesta kohe rannas soolase ja sooja mereveega. Kestva valu, iivelduse, oksenduse tekkimisel tuleb pöörduda EMOsse. Ravi on sümptomite kohane (antidooti pole), ent tavapäraselt jääbki ainukeseks kaebuseks tugev valu.

Tegu on troopilise elukaga, kes on end juba nt 2018. aastast sisse seadnud Taani randadesse ning oli aja küsimus, millal ta jõuab meie vetesse.

Mürgistusteabekeskus uurib koos terviseameti keskkonnaspetsialistidega veel merisiilikute võimalikku paiknemist meie randades, ent seniks palutakse olla rannas peale sinivetikate tähelepanelik ka merisiilikute suhtes.

Kui märkad merisiilikut – helista 16662 ja anna selle asukohast teada!