Foto: Marianne Loorents
Ilm ja loodus
14. august 2022, 14:07

KISUB KUUMAKS! Uuel nädalal tõuseb õhutemperatuur 31 kraadini (29)

Riigi ilmateenistus annab teada, et pühapäeval tõuseb õhutemperatuur sisemaal 27..28 kraadini ning terve järgmise nädala jätkub õhutemperatuuri tõus kuni 31 kraadini.

Esmaspäeval suundub kõrgrõhuala Venemaale ja selle lääneservas püsib meil kuiv ja laialdaselt selge ilm. Selge ja rahuliku ööga langeb õhutemperatuur vaid veidi alla 15 kraadi. Suurem osa päevast on päikeseline. Alles pärastlõunal areneb pilverünki ning õhtul pole mõnes kohas ka vihmahoog ja äike välistatud. Õhutemperatuur tõuseb 27-30 kraadini. Tuul pöördub idakaarde ja tugevneb pisut.

Teisipäeval tuleb lõunakaarest soojale lisa. Õhtu poole suureneb hoovihma ja äikeseoht. Puhub mõõdukas ida- ja kagutuul. Püsib südasuvine palavus – öine õhutemperatuur langeb vaid veidi alla 20 kraadi, päevane tõuseb 27-31 kraadini.

Kolmapäeval taandub kõrgrõhuala Peipsi taha, aga selle lääneserv katab ikka Balti riike. Kõrgemates õhukihtides laieneb Läänemerele madalrõhuala serv ja selle piirest lisandub niikust ka meie õhuruumi, mis annab rünksajupilvedele toidet. Öösel on tõenäoliselt sajuhooge veel hõredalt, päeval aga laialdaselt ning ka äikeseoht on suur. Tuul puhub idakaarest, päeval ka lõunakaarest, äikese ajal on tugevate tuuleiilide oht. Õhutemperatuur jääb öösel pisut alla 20 kraadi, päeval 23-28 kraadi, Ida-Eestis võib 30 kraadi lähedale tõusta.

Neljapäeval suundub madalrõhuala Botnia lahe ümbrusse ja selle servast kandub ka meile vihmahooge ja püsib äikese- ja tugevate tuulepuhangute oht. Õhumass on südasuviselt palav - öösel on õhutemperatuur veidi alla 20 kraadi, päeval 25-28 kraadi, sajupilvede all langeb mõne kraadi võrra madalamale.

Öö vastu reedet on kõrgema õhurõhu fooni suurema sajuta ja pisut värskem õhutemperatuuriga 13-18 kraadi. Päeva võib kõrgema õhurõhuga foon suurema sajuta hoida. Kuid tõenäoliselt õhtu poole läheneb lõunast madalrõhkkond, kandes endaga kaasa väga sooja ja niisket õhku, mis on energiaks võimsate rünksajupilvede arengule, vihmahoogudele, äikesele ühes tugevate tuuleiilidega. Õhutemperatuur tõuseb 25-29 kraadini.