Kalapüük
15. august 2022, 11:05

„Kiired mõõtmised andsid tulemuseks Marko uue Eestis püütud haugi rekordi“

Kevadist Predator Openit meenutab Rauntsi Voblerite paatkond.

Meie võtsime juba eelnevalt eesmärgiks teha kõva tulemus haugipüügis ehk jõuda top 3-e.

Tegime nädal enne võistlust ka ühe trennipäeva. Tulemus oli lootustandev. Mina püüdsin terve päeva enda tehtud haugijerkidega (peagi ka e-poes kõigile saadaval) ning Marko katsetas erinevaid suuri kumme ja jerke. Tulemuseks oli umbes 10 mõõdus haugi, Markol suurim 4-kilone ja minu suurimaks jäi 3 kilo.

Võistlustel osalesime juba kolmekesi (mina, Marko ja Zlatin). Algas nagu ikka sellega, et juba nädal enne tegime plaane ja jälgisime pingsalt ilma. Päev enne võistlust tegime kahetunnise videokõne, kus panime paika strateegia. See sai lihtne – võit tuleb koju tuua!

ESIMENE PÄEV: LANT „JÄÄB PÕHJA KINNI”. Koos stardipauguga avasime kõigi auks vahuveini ja alustasime püüki. Suure haugi püügil on oluline, et sa ei annaks alla, kuna päeva jooksul saad enamasti vaid ühe või kaks üle meetri kala.

ELU KALA. Marko Talving ning tema 10,6 kg ja 113 cm haug.

Foto: Erakogu

Hakkasime püügiala läbi püüdma, algus oli suhteliselt rabe. Lõpuks õnnestus meil tabada ka esimesed kalad, mis polnud küll need, mida ootasime, aga vähemalt saime tabelisse midagi kirja. Paar tundi enne lõppu olime parasjagu teise tiimiga videokõnet tegemas, kui Markol lant väidetavalt põhja kinni jäi ja ta vaikselt sikutama hakkas. Tegelikult oli landi otsa vajunud 10+kg haug, kes korraliku haakimise korral oleks ka kindlasti otsa jäänud. Paraku see kala pääses. Lõpetasime kiirelt videokõne ja hakkasime ruttu püüdma.

Ei läinud palju aega, kui Markol oli uuesti kala taga. Tunde järgi pakkus, et neljakilone. Kui kala paadi juurde jõudis, siis selgus, et see on oluliselt suurem. Kiirelt kala kahva, mõõtmine ja kaalumine ning C&R.

Esimese päeva tulemus: paar väikest kala ja siis üks 105 cm ja 8+kg haug.

TEINE PÄEV: MARKO TEEB ELU HÜPPE. Tänaseks eesmärgiks panime viis kala kätte saada. Selle me ka päeva lõpuks täitsime ja olime mingil hetkel haugiarvestuses isegi top 3 sees. See selleks ‒ viis kala, millest üks meetrine, ei anna veel soovitud tulemust.

Õhtu eel õnnestus Markol jälle üks väidetavalt neljakilone otsa haakida. Pärast mõnda sööstu saime aru, et tegemist ei ole neli kilo kaaluva kalaga, vaid hoopis kena kolliga. Kui haug lõpuks pärast mõningast võitlust paadi ette jõudis, selgus, et see on 10+ kg kala. Ja siis hakkas nalja saama.

Kala tegi sööstu paadi alla suunaga vöörimootori poole. Kuna oli oht, et ta ujub vöörikasse ja nöör läheb puruks, tegi Marko kiire hüppe, sellise mõnusa ja poolkoba, otse landiämbrisse. Landid jala küljes, jõudis Marko siiski kala vöörikast eemale juhtida ja mõne aja pärast oli see kaunitar meil kahvas. Kiired mõõtmised andsid tulemuseks Marko uue isikliku Eestis püütud haugi rekordi 10,6 kg ja 113 cm. Kiire C&R ja püüdsime edasi.

Paraku see päev rohkem ilusaid kalu paati ei toonud. Oli küll üks ilus järeleujumine hommiku poole, aga ära vormistada meil seda ei õnnestunud.

KOLMAS PÄEV: MIDA TOOB FINIŠ? Laupäeval käis meil mingil hetkel peast läbi mõte, et läheks üldarvestuses ka kõrget kohta püüdma (selleks oli meil vaja saada viis ahvenat) ja vahetaks veekogu. Paraku olime teise päeva õhtuks top 3-st välja langenud ja otsustasime viimasel päeval ikkagi veel paar ilusat haugi tabada.

Päev võttis meid vastu korraliku ilmamuutusega, tuul oli 180 kraadi pööranud ja väljas oli lauspäike. Erilisi lootusi see meile kahjuks ei andnud, kuid alla anda ka ei saanud.

Hommik oli suhteliselt keeruline. Meil olid ainult kahe väikese kala järeleujumised. Jälgisime vahepeal ka teiste tulemusi ja sealt oli näha, et täna erilist haugivõttu ei ole. Tegime väikese pausi ja mõtlesime, kuidas edasi. Saime tuttavalt hea vihje, et proovige kohta, mida me polnud kahe päeva jooksul kordagi püüdnud.

Võtsimegi siis suuna puutumata ala poole, kus kahe päeva jooksul oli kõige vähem püütud. Kohe esimese triiviga õnnestus Zlatinil tabada 93cm haug ja see tõstis meid tagasi teisele kohale. Pärast seda olid veel mõned võtud, aga kala meil rohkem tabada ei õnnestunud. Kokkuvõttes jäime siiski haugiarvestuses 2. kohale.

Meie tulemuseks jäid siis 113 cm, 105 cm, 93 cm, 74 cm ja 68 cm. Tänu Marko kahele üle meetrisele ja Zlatini viimase päeva 93 cm haugile õnnestus meil saada kokku 453 cm ja 2. koht! Tänud ka super tiimikaaslastele, kes tegid selle raske püügi nauditavaks.

Sügisel näeme ja siis juba jahime üldarvestuse kõrget kohta!!!

NB! Registreeri enda paatkond aadressil kalatuba.ee ja jaga meiega elamusi https://www.facebook.com/groups/kalatuba.

Parimad lood avaldame ajakirjas.