Foto: Tiina Kõrtsini
Ilm
17. august 2022, 12:44

SUUR SOOJALAINE: reedel on oodata rekordkuumust (41)

Terve nädala on Eestimaa äganud pea troopilise kuumuse käes, leevendust võib oodata alles pühapäeval. Eriti katsumusterohke tõotab tulla reede, mil kliimakaart näitab kuni 33kraadist temperatuuri.

Lähipäevil püsib Venemaa kohal kõrgrõhuala ja selle serva mööda jätkub troopiliselt sooja õhumassi kandumine Läänemere äärde, teatab riigi ilmateenistus.

Neljapäeval on lõunakaarest saabuvas õhumassis ka veel niiskust. Hoovihma ja äikese tõenäosus on suurem Eesti lääne- ja loodeosas, õhtu poole võib üksikuid vihmahooge ka kaugemale sisemaale jõuda. Tuul on nõrk, vaid äikesepilve all võib puhanguti tugevaks tõusta. Õhutemperatuur langeb öösel veidi alla 20 kraadi, päeval tõuseb 28-32 kraadini.

Reedel on kõrgrõhkkond jõulisem, taevas selgem ja ilm sajuta. Puhub mõõdukas idakaare tuul. Öösel jahtub õhk veidi alla 20 kraadi, päeval kerkib kuumus 28–33 kraadini. Keskkonnaagentuuri ilmaprognooside osakonna peaspetsialist-sünoptik Kairo Kiitsak märgib Twitteris, et selline kuumus augustis ei ole Eestis tavapärane.

Foto: http://weatherinfo.fi

Laupäev on lõunani selgem ja sajuta, seejärel võib arenevaist pilverünkadest hoovihma sadada. Kuid õhuruumis püsib kõrgrõhuala ülekaal ning tingimused pole veel soodsad võimsate rünksajupilvede arenguks ja ägedate äikeste kujunemiseks. Tuul puhub valdavalt idakaarest. Palavus jätkub, päevasoe kerkib 30 kraadi ümbrusse.

Pühapäeval läheneb lääne poolt madalrõhulohk ühes jahedama ja niiskema õhumassiga ning on suureks kontrastiks meil oleva palavusega. Kahe erineva õhumassi piirimail on oodata vihmavalinguid, äikest ühes tugevate tuulepuhangutega.

Esmaspäeval liiguvad sajuhood üle Eesti ja selle järel jõuab meile lääne poolt värskust, milles päevasoe jääb veidi alla 25 kraadi.