KÜSIMUS ÕHUS: Eesti Energia, mis on su plaan? Ilma Eesti Energia panuseta pole lootustki, et riigil õnnestuks täita kliimaga seotud eesmärke ja kohustusi.

Foto: Kollaaž (PantherMedia/Scanpix, Vida Press)
Eesti uudised
2. september 2022, 10:00

„Eesti Energia saatis mu viisakalt perse!“

SALASTAMISE ÜLIM TASE: rohepööre tõstab elektri hinda, kuid Eesti Energia ei luba oma süsinikuneutraalsuse plaani isegi kaugelt vaadata. On see üldse olemas? (14)

Ühtede sõnul (nt Kersti Kaljulaid) on rohepööret liiga vähe, teiste meelest (nt Martin Helme) liiga palju. Selles aga vaidlust pole, et elektri ulmeliste hindade üheks põhjuseks on rohepööre ehk üleminek selliselt energiatootmiselt, kus atmosfääri paiskub miljoneid tonne kasvuhoonegaase, sellisele, kus ei paisku. Meie suurim elektritootja (loe: kasvuhoonegaaside heitja) Eesti Energia väidab, et nende nõukogu kiitis heaks strateegia, kuidas jõuda süsinikuneutraalsuse ehk null-heiteni 2045. aastaks. Seda plaani nad aga kõigi palvete, teabenõuete ja vaiete kiuste ei avalikusta. Kuidas saab 100% riigile kuuluva Eesti Energia ärisaladus olla suurem väärtus kui avalik huvi tegevuste suhtes, mis otseselt mõjutavad Eesti kliimakohustusi, atmosfääri saastamist ja takkapihta ka elektri hinda?

Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter ja keskkonnajuht Heddy Klasen rääkisid ajakirjanikele 2021. aasta juuni alguses värviliste slaidide taustal, kuidas energiahiid saavutab süsinikuneutraalsuse 2045. aastaks, elektritootmises juba 2030. aastaks. See ilus värviline powerpoint ongi kõik, mida Eesti Energia oma plaanist avalikusega jagab. Kui täpsemalt öelda, siis isegi seda värvilist esitlust enam pole: toonases pressiteates juhatab link tänavu juunist pärit Eesti Energia tegevuskavale aastateks 2022−2026. Süsinikuneutraalsuse teekonna esitlust tuleb taga ajada internetiarhiividest.

Edasi lugemiseks: