Eesti uudised

KAS RIIGIMETSA TULEKS VÄHEM RAIUDA? Keskkonnaminister: „Mina ei näe teist varianti!“ RMK laseks aga laastudel lennata endise hooga (4)

LISA KOMMENTAAR

no8. september 2022, 09:48
RMK harvesteridega on see probleem, et need maksavad rohkem kui RollsRoyce. Jube kallis vara. Ja hüdrosüsteemid on ka jube kallid. Seeeest põlevad hästi.
tom8. september 2022, 10:29
Mets on kas kaitseala või majandusmets. Kui majandusmetsa lihtsalt mõttetult lolli bürokraatia rõõmuks "säilitatakse", mädaneb see lihtsalt kätte ära ning raha lendab CO2na tuulde. See on kordi lollim ja halvem kui isegi puidu põletamine energiaks! Hästi majandatud metsast ei saa aga mitte küttepuu, vaid sarikad, prussid, kapid, lauad, toolid... Nii kaitsealuseid metsi hästi ning targalt hoida kui ka majandusmetsa hästi ning tulusalt majandada on võrdselt oluline! See, palju aasta lõikes CO2 paberil muutus on täpselt sama ebaoluline kui mõõta, palju üks inimene elus keskmiselt päevas sööb.
tom8. september 2022, 09:12
Olukorras, kus tuhanded hektarid kuusikuid ootavad oma peatset surma või juba üraski poolt tapetuna kõdunemist; ning arvestades lisaks, et metsamaad on 70 aastaga ligi 50% pldude arvelt isetekkeliselt juurde tulnud, oleks ülim rumalus lasta majandusmetsas puidul looduslikult surra, selle asemel, et seda raiuda. Looduslikult surnud puit eraldab kõdunemisel ~1:1 sama koguse CO2 kui seda tekib puidu põletamisel. Korralik puit aga läheb ehitusse, mööbliks jne ning süsinik eemaldatakse ajutiselt ringest ideaalis paariks sajandiks! Jättes metsad looduse hooleks, ei muutu CO2 negatiivseks kunagi.
tom8. september 2022, 09:08
Metsade CO2 sidumist aasta lõikes mõõta on rumalus. Eeldusel (ja see on ka selgelt pigem reegel, mitte erand), et raiutud metsa asemele istutatakse uus mets mida ka korralikult hooldatakse, on uue metsa ala CO2 sidumise võime inimese toel suurem, kui see varem oli. Pikas perspektiivis, ca sajandi lõikes, pole aga olulist vahet palju kokkuvõttes raiuti, sest tegu on loodusliku CO2 ringlusega ning raiutud puude asemele kasvanud uued seovad selle atmosfäärist uuest tagasi. Loodusliku ringe CO2 saab halvas suunas muutuda vaid juhul, kui mets muudetakse põllu- või asulate maaks.